Partijen werken in nachtelijke uren door aan einddocument
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,We zijn er bijna”, zegt directeur Marcelino de Lannoy van Refineria di Kòrsou (RdK). Hij is er optimistisch over dat vandaag, op verkiezingsdag, alsnog getekend kan worden.
RdK en Corc bv, de voorkeurskandidaat om de exploitatie van de Isla-raffinaderij en de olieterminal bij Bullenbaai over te nemen, zijn elkaar dicht genaderd. Op woensdag werd een Memorandum of Understanding (MoU) getekend, met de afspraak om dit 24 uur later uit te hebben gewerkt tot een definitief akkoord.
Ondanks allerlei positieve signalen, liet de RdK-topman gisteravond aan het Antilliaans Dagblad weten dat er ‘formeel nog geen overeenkomst is getekend’. In één adem voegt De Lannoy daar meteen aan toe: ,,Maar we zijn er bijna. Beide partijen willen echt heel graag het huwelijk aangaan, er zijn echter veel punten die goed gedefinieerd moeten worden.”
Hij geeft in dit stadium niet inhoudelijk aan om welke punten het gaat. Wel wil de RdK-directeur zeggen dat ‘op bijna alle punten wij het mondeling eens zijn’. Dat noemt De Lannoy doorslaggevend. En partijen zitten zeker niet stil. ,,Tijdens de nachtelijke uren zal alles verwerkt worden in een document waarop afgetekend kan worden.”
De formele schriftelijke vastlegging ‘duurt even’. ,,We kunnen zeker niet zeggen ‘dat er niks is’ omdat er nog geen handtekeningen zijn geplaatst, want er is wel degelijk veel bereikt.” Huisadvocaat van RdK is Eric de Vries van HBN Law & Tax, terwijl Corc wordt bijgestaan door VanEps Kunneman VanDoorne.
Het lijkt nu dus een kwestie van tijd voordat sprake zal zijn van definitieve overeenstemming tussen RdK en Corc. Laatstgenoemde moet behalve met RdK ook een akkoord bereiken met het Land Curaçao over zaken als fiscaliteit en vergunningen, waaronder de hindervergunning (milieuzaken). Dit deel wordt geleid door secretaris-generaal Stella van Rijn van het ministerie van Algemene Zaken (AZ) bijgestaan door advocaat Mirto Murray.
Corc kwam bij de selectie als beste uit de bus om de petroleumsector van Curaçao over te nemen en nieuw leven in te blazen. Er staat voor het eiland veel op het spel, waaronder vooral banen en economische bedrijvigheid. Daarom is een ‘deal’ van groot politiekmaatschappelijk belang. Corc, geleid door Manuel de Silva de Freitas, heeft afspraken met buitenlandse partijen om de exploitatie tot een succes te maken.