Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De avondklok, toke de keda, is gisteren per direct vervroegd van 0.00 uur naar 22.00 uur. De drastische maatregel moest worden genomen vanwege een snelle toename van het aantal coronabesmettingen, waarvan een groot deel de Britse variant van het virus betreft.
Dat hebben premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren toegelicht in een buitengewone persconferentie. Tegelijkertijd is de noodwet - Estado di Emergensia of Landsverordening uitzonderingstoestand - met 90 dagen verlengd.
Het percentage positieve testen is in vier dagen verdubbeld. Snel opschalen van de maatregelen is de enige manier om een exponentiële toename van het aantal besmettingen te voorkomen. Premier Rhuggenaath zegt dat het vervroegen van de avondklok eerder effectief bleek, maar dat zo nodig strengere maatregelen volgen. De regering denkt dan aan een verbod op alcohol, bekend als ‘lei seku’. ,,We hebben dat nu niet besloten, ook om de horeca te ontzien”, zegt Rhuggenaath.
In de hele maand februari, tot en met 2 maart, werden iets meer dan 7.000 testen afgenomen. Daarvan waren er 155 positief, een percentage van ongeveer 2 procent. Maar vorige week waren er in vier, vijf dagen 74 nieuwe positieve gevallen uit 1.600 testen. Gerstenbluth: ,,Dat is dus bijna de helft van het totaal van vorige maand!” De alarmbellen gingen rinkelen toen zaterdag de resultaten van een batch monsters terugkwamen van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM onderzoekt de monsters op de zeer besmettelijke Britse variant van het virus Sars-CoV-2. Het ging in dit geval om de positieve testen in de week van 16 tot en met 21 februari. ,,Van de 32 monsters bleken er 24 positief met de Britse variant”, zegt Gerstenbluth. ,,Dat is 75 procent. We zijn nu twee weken verder en zien het effect met een snelle toename van het aantal besmettingen op het eiland.”
Dat na de eerdere versoepelingen van de voorzorgsmaatregelen meer mensen besmet zouden raken met het coronavirus, was te verwachten, maar deze variant verspreidt zich veel sneller dan het oorspronkelijke virus. Dat betekent: te veel besmettingen tegelijkertijd, te veel zieken en te veel ziekenhuisopnames van patiënten met Covid-19. Het gevaar dreigt dat de zorgcapaciteit in de knel komt en daarmee ook de reguliere zorg.
De oproep naar de bevolking luidt dan ook om nu extra voorzichtig te zijn en de bekende voorzorgsmaatregelen serieus te nemen. ,,Draag een mondkapje in openbare ruimtes, vermijdt drukte en houdt twee meter afstand van anderen”, zegt Rhuggenaath. ,,We hebben het virus al een jaar lang goed onder controle weten te houden. Met de maatregelen zoeken we steeds naar een balans tussen gezondheid van de bevolking en de economische gevolgen.” De Curaçaose premier hoopt dat de aanscherping van korte duur zal zijn en wijst op de eigen verantwoordelijkheid van eenieder. ,,De politie kan niet overal zijn. Zelf moeten we ons aan de regels houden. Dan kunnen we weer terug naar het normale leven. Niet in een keer, maar stapje voor stapje.”
De toke de keda geldt nu vanaf 22.00 uur in de avond tot 4.30 uur in de ochtend. Horecagelegenheden en casino’s moeten uiterlijk om 21.00 uur de deuren sluiten. Dat geldt ook voor een truk’i pan, die vanaf 16.00 uur open mag. Het openbaar vervoer rijdt tot 22.00 uur.