Regering houdt beslissing AMvRB aan
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden.
Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar de Rijksministerraad in Den Haag voor een Algemene Maatregel van Rijksbestuur (AMvRB).
De beslissing daarover in de Raad van Ministers is ‘even aangehouden’, liet premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gistermiddag rond 14.00 uur desgevraagd weten. Wat de achterliggende reden van het uitstel is, werd gisteren niet duidelijk. Rhuggenaath dreigde dinsdag het Koninkrijk te vragen in te grijpen met een AMvRB om de impasse in de Staten te doorbreken. Hij zou zijn voorstel gisterochtend bespreken in de Raad van Ministers. Maar de regering heeft daarover nog geen beslissing genomen, zo luidde de boodschap aan het begin van de middag.
Ondertussen geeft de oppositie geen krimp, zo lijkt het. Gisteren liet weer geen van de tien oppositieleden zich zien, noch bij de centrale commissievergadering ’s ochtends, noch bij de openbare vergadering die 15.00 uur ’s middags zou beginnen. Dus was er met alleen de tien coalitieleden van PAR en MAN geen quorum en konden beide digitale bijeenkomsten niet doorgaan. En dus konden opnieuw de geloofsbrieven van beoogd PAR-Statenlid Emmilou Capriles niet behandeld worden. En dus blijft een van de zes zetels in de PAR-fractie vacant. Het staat, net zoals augustus vorig jaar, 10-10.
,,We blijven het proberen”, verzuchtte een zichtbaar teleurgestelde en gefrustreerde Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta (PAR), nadat duidelijk werd dat ook de openbare vergadering gisteren niet door kan gaan. Pauletta wijst erop dat er belangrijke onderwerpen zouden worden besproken die eerder al op de agenda van een geschorste vergadering op 9 februari stonden en nu weer blijven liggen: de brief van de Algemene Rekenkamer Curaçao van 30 december 2020 met een voorstel voor een kandidaat voor de functie van voorzitter en de ratificatie van de ‘ministeriële regelingen met algemene werking’. Dat laatste in verband met de noodwet en de maatregelen die moeten worden genomen om covid als besmettelijke ziekte onder controle te houden. ,,Helaas kunnen we niet doorgaan. Heel betreurenswaardig, deze ontwikkelingen in het parlement”, vindt Pauletta, voordat zij de digitale bijeenkomst afsluit.
De oppositie in het parlement bestaat uit de partijen MFK met vijf zetels, Kòrsou di Nos Tur (KdNT) met twee zetels, Movementu Progresivo (MP) met een zetel en de twee onafhankelijke leden Rennox Calmes en Jaime Córdoba.
Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.