Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Curaçao heeft altijd al bekendgestaan om het vervoer van zogenaamde ‘belly cargo’ naar Europa, of beter gezegd luchtvracht (air cargo) die werd vervoerd in de vrachtruimten van passagiersvluchten.

capVoornamelijk bloemen die vanuit Bogota (Colombia) aangevoerd werden en met name via KLM naar Amsterdam vervoerd werden. Hoewel er de laatste jaren sprake is van een afname, is er sinds de huidige Covid-19-crisis weer een forse toename, waarin KLM momenteel een leidende rol heeft.
Dat heeft Curaçao Airport Partners (CAP) gisteren bekendgemaakt. Sinds het vroege begin van de huidige Covid-19-crisis, is luchtvracht een steeds dominantere rol gaan spelen om het voortbestaan van bedrijven binnen de industrie te ondersteunen. Toen het passagiersverkeer nagenoeg stilviel, kozen veel luchtvaartmaatschappijen ervoor om hun passagiersvliegtuigen zo in te richten dat ze geschikt waren voor het vervoer van air cargo om zo hun eigen voortbestaan te garanderen. Ook nadat passagiersvluchten weer voorzichtig werden toegestaan, is luchtvracht een belangrijke rol blijven spelen en dat is ook op Hato te merken.

Walid El-Hage, algemeen directeur van Swissport Curaçao, dat al deze vrachtvluchten afhandelt, legt uit: ,,De nieuwste wide bodies hebben meer buikruimte dan passagiersvliegtuigen van de eerdere generatie. De B-777-300ER, A-330 en B-787 zijn verantwoordelijk voor de groei van de buiklaadcapaciteit. De 777-300ER, die momenteel vaak door KLM op de Curaçaose routes wordt gebruikt als vervanging van de B-747-400, kan 28-30 ton vracht in zijn buik vervoeren, terwijl de B-747-400 slechts 16 ton kon vervoeren. Deze ‘extra’ lading kan momenteel net het verschil maken tussen winst en verlies.” Deze zogenaamde feedervluchten worden uitgevoerd door Zuid-Amerikaanse maatschappijen zoals Líneas Aéreas Suramericanas (LAS Cargo), AerCaribe en Aerosucre. Op basis van de behoefte voeren deze maatschappijen zes tot acht extra vluchten per week uit.
Deze extra vrachtvluchten helpen niet alleen KLM, Swissport en CAP door deze moeilijke tijden heen, maar dragen ook bij aan de werkzekerheid van lokale medewerkers binnen deze bedrijven.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.