‘Voor buitenland open, binnen blijft gesloten’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Per 1 januari 2021 zullen de reismaatregelen naar Curaçao versoepeld worden, maar de lokale coronamaatregelen zullen voorlopig nog van kracht blijven.

VliegveldTen eerste zal er een lijst van landen opgesteld worden van waaruit geen PCR-test meer nodig is. Daarnaast is het maximaal aantal toeristen van 20.000 losgelaten en mogen luchtvaartmaatschappijen weer hun reguliere vluchten uitvoeren zoals vóór de coronapandemie. Doel is om een beter evenwicht te creëren tussen economische belangen en gezondheidsoverwegingen. ,,Door een slecht functionerende economie worden mensen ook ziek en ongezond, dus het is belangrijk dat er economische activiteit blijft bestaan en mensen werk en inkomen hebben. Toeristen moeten weer toegang krijgen tot het eiland. De belangrijkste reden voor deze beslissing is de constatering dat het aantal lokale besmettingen niet afhankelijk is van het aantal toeristen dat binnenkomt, maar van het gedrag van de mensen op het eiland, zowel de lokale bevolking als toeristen. Daarom blijven de maatregelen gehandhaafd die samenscholing van mensen voorkomen. Ook moeten we met z’n allen blijven oppassen op onze ouderen en kwetsbaren”, aldus de uitleg van epidemioloog Izzy Gerstenbluth en de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Steven Martina (MAN) gisteren in een persconferentie.
Martina legt uit dat er per 1 januari alleen nog onderscheid gemaakt wordt tussen landen en gebieden met middelmatig en laag risico. Er komt een lijst met landen met een laag risico en personen die hiervandaan naar Curaçao reizen hoeven geen PCR-test meer te doen, maar moeten wel een Passenger Locator Card (PLC) invullen. Op de vraag of hier dan niet toch een risico mee genomen wordt, legt Gerstenbluth uit: ,,Als er op Bándabou meer besmettingen zijn dan in Punda vragen we ook niet om een coronatest te doen voor mensen die uit Bándabou naar Punda willen komen. Als er een land is dat niet een hoger risico heeft dan Curaçao, dan is een test niet nodig. Het gaat vooral om de regels die in het land gelden om onderlinge besmettingen te voorkomen. Het is daarom ook onzin dat Nederland ons op oranje heeft gezet, terwijl de besmettingsgraad in dat land vele malen hoger is.
Nederland heeft ons code oranje gegeven. Als wij de codes zouden aanhouden zou Nederland voor ons al lang code rood zijn.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.