Adequaat optreden op dit moment onmogelijk

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Noodwet kan dan wel een tijdelijke beperking betekenen van bepaalde grondrechten, maar het coronavirus is een ongecontroleerde bedreiging van grondrechten. rhuggenaath,,Het is een onzichtbare orkaan en een aanval op onze gezondheidszorg. Neem bijvoorbeeld de mensen die om andere redenen ziek zijn of geopereerd moeten worden en die nu als gevolg van maatregelen van het ziekenhuis daarvoor niet in het ziekenhuis terecht kunnen. De impact van deze pandemie raakt het (grond)recht op medische zorg.” Dat was een van de tegenargumenten van minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) in de Statendiscussie gisteren over de Landsverordening uitzonderingstoestand, oftewel de Noodwet.
En het virus is een bedreiging want, zo meldde de minister: ,,Er zijn weer twee dodelijke slachtoffers gevallen waarmee nu zes mensen overleden zijn aan het coronavirus. We zitten in een crisissituatie en als we de laatste cijfers zien tot en met zondag 29 november dan is het alarmerend dat er naast de overledenen 1.224 actieve gevallen zijn. Dit cijfer stijgt en de ontwikkelingen zijn zeer zorgelijk. Er zijn nu ook besmettingen in bejaarden- en verzorgingstehuizen. Ik vraag de Staten met klem om ons het gereedschap te geven waarmee we effectiever kunnen optreden”, zo deed de minister nogmaals een beroep op de Statenleden om de Noodwet aan te nemen.
Want, zo voerde de minister-president ook aan, in de huidige situatie rond de Covid-19-crisis heeft de regering geen gereedschap in handen om adequaat te kunnen optreden. ,,De politie en het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) kunnen eigenlijk niet effectief en zoals het hoort handhaven en bijvoorbeeld ook geen boetes uitschrijven. We kunnen heel moeilijk samenscholing van mensen tegengaan en het is lastig om regels te implementeren ten aanzien van publieke activiteiten. De toke de keda (avondklok) heeft geen legale basis en ook heeft de regering geen bevoegdheid om het eigendomsrecht te vorderen”, aldus Rhuggenaath. Met concrete voorbeelden rond de coronacrisis heeft hij de Statenleden en het luisterend publiek willen aantonen hoe relevant en essentieel de Noodwet is. ,,We hebben Venezolaanse vluchtelingen gehad die besmet bleken te zijn. We wilden gebruikmaken van de faciliteiten van Campo Alegre, om hen in quarantaine te houden, maar dit was niet mogelijk. Met de Noodwet kan het eigendomsrecht gevorderd worden en hadden de vluchtelingen wel in Campo opgevangen kunnen worden. Bij samenscholing van veel mensen wordt de politie soms niet gehoorzaamd. Mensen gaan soms wel weg, maar komen ergens verderop gewoon weer samen. Ik ben ervan overtuigd dat als we de instrumenten hebben voor een effectieve handhaving met proportionele sancties we minder maatregelen hoeven te nemen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De regels kunnen namelijk effectiever ingezet worden en er kan krachtiger gecontroleerd worden.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.




Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.