Vierjarig contract voor medische uitzendingen patiënten BES
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao Medical Center (CMC) heeft vandaag met het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid (VWS) een vierjarig contract getekend voor het verlenen van zorg aan patiënten van de BES-eilanden voor het geval medische uitzending nodig is.
Het akkoord wordt gezien als een ‘belangrijke mijlpaal’, een ‘historisch moment’, omdat hiermee de zorg voor de zustereilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba weer terugkomt op Curaçao, nadat dit in 2015-2016 bij het oude ziekenhuis Sehos (Sint Elisabeth Hospitaal) werd stopgezet omdat er op dat moment door Den Haag werd getwijfeld aan de kwaliteit van de zorg.
Het Nederlandse ministerie van VWS koos destijds voor - veel duurdere - medische uitzending naar Colombia. Toen Colombia in het eerste kwartaal dit jaar door Covid-19 haar grenzen sloot, waren het politieke bestuur en de ambtenaren van VWS genoodzaakt een oplossing te zoeken om zorg te blijven leveren aan de BES-bewoners.
Op basis van de ervaring die patiënten in de afgelopen maanden bij het CMC op Curaçao hebben opgedaan, hebben VWS en de programmadirectie van Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) besloten voor een meer gestructureerd proces in het vierjarig contract.
Het team van Nederland wordt vertegenwoordigd door het Zorgverzekeringskantoor BES. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van Nederland en de ziekenhuis- en kliniekensector onder leiding van de Volksgezondheidsinspectie van Curaçao hebben in het derde kwartaal van dit jaar een bezoek gebracht aan het CMC om kennis te nemen van de ontwikkelingen en inspanningen die het nieuwe ziekenhuis gedurende haar eerste levensjaar heeft verricht op het gebied van zorgkwaliteit. Zowel het team van IGJ als de lokale Volksgezondheidsinspectie waren tevreden.
Het nu getekende contract is in lijn met de toewijding van de vier landen in het zogeheten Vierlandenoverleg om het aantal patiënten dat naar het buitenland moet worden uitgezonden zoveel mogelijk te minimaliseren. Dit proces versnelt de visie van CMC om een regionaal ziekenhuis te zijn en brengt een structurele toename teweeg van de inkomsten voor CMC die niet uit de SVB-fondsen (Sociale Verzekeringsbank Curaçao) komen.
,,Iedere wolk heeft een zilveren randje”, zegt CMC-directeur Gilbert Martina. Achter de donkere wolk die Covid-19 heet schuilt voor het Curaçao Medical Center en Curaçao de zon, namelijk de kans om structurele zorg te bieden aan de bewoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
VWS had het CMC al in december 2019 benaderd om zorg te kunnen verlenen aan de bewoners van de BES-eilanden. De raad van bestuur heeft toen aangegeven dat het op dat moment pas operationeel geworden ziekenhuis zich eerst op korte termijn moest richten op de uitdagingen die gepaard gingen met de opening van CMC en dat daarna deze stap kon worden genomen.
Het streven was toen het eerste kwartaal van 2020. Echter, uitgerekend in het eerste kwartaal van 2020 begon Covid-19 zich op Curaçao en in Zuid-Amerika te manifesteren. Colombia sloot haar grenzen voor alle patiënten van onze buureilanden. Dit bracht een mooie kans met zich mee voor het CMC om electieve, acute en essentiële zorg te leveren aan de bewoners van de BES.
Sinds de opening op 15 november 2019 tot afgelopen week donderdag 26 november heeft CMC aan 724 bewoners van de BES zorg verleend. Het betrof zorg op de afdelingen Algemene verpleging, Cathlab, Polikliniek, Intensieve neonatale zorg, Intensive care, Dialyse en Oncologie.
Bij de betreffende specialismen en afdelingen zijn er geen wachtlijsten voor de lokale gemeenschap, de patiënten van Curaçao dus, en er is voldoende zorgcapaciteit over om deze ook aan de zustereilanden te geven. Het contract gaat in per 1 januari 2021 en loopt tot en met 31 december 2024.