APC en HPC: Rijksmuseum en cultuur- en wooncentrum ontwikkelen
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad – Het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) - de nieuwe eigenaar van het Plaza Hotel - heeft samen met het Heritage Plaza Consortium (HPC) van Hans de Boer, Ab de Wiel en Hans van Rossum een visie ontwikkeld voor het gebied, waarmee het aantal buitenlandse bezoekers aan het eiland aanzienlijk zou moeten toenemen.
De groep heeft een aantal functies voor het gebied in gedachten. Twee van de hoofdfuncties zijn een Rijksmuseum met een vaste collectie kunst op het hoogste niveau en evenementen waarmee uiting wordt gegeven aan kunst op Curaçao, uit het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. ,,De bedoeling is dat daarmee het cruisetoerisme naar Curaçao een enorme boost krijgt”, zo zei Hans de Boer van HPC gistermiddag in een presentatie tijdens de summit ‘Invest in Willemstad’.
Voor het rijksmuseum denkt De Boer onder andere aan kunst van Van Gogh. ,,Zonder zo’n museum ontwikkelt het cruisetoerisme zich al snel, maar denk je eens in hoe snel men hierheen zou willen komen als hier op Curaçao een rijksmuseum met topkwaliteitskunst is.”
Andere functies die het APC en HPC in gedachten hebben voor het gebied zijn cultuur, onderwijs, wonen en zakelijk. Evelyn Kruithof-Bor, directeur van APC, spreekt van een Koninkrijksproject. ,,Een project dat op draagvlak rekent vanuit zowel Curaçao als Nederland.”
Met de onderscheidende Unesco World Heritage-status als basis moeten volgens APC en HPC veel meer cultuur-historische bezoekers naar Curaçao worden getrokken. Door de herontwikkeling van het Plaza naar culturele, museale en educatieve functies moet die groei een impuls krijgen. Immers, uit eerder onderzoek door de Curaçao Tourist Board (CTB) kan worden afgeleid dat juist de cultuur-historische kwaliteiten van Willemstad sterk worden gewaardeerd door bezoekers uit die regio’s waar het grootste groeipotentieel zit, namelijk Noord- en Latijns-Amerika.
De initiatiefnemers wijzen erop dat het project een extra impuls kan geven aan een constructieve samenwerking tussen Nederland en Curaçao. Het project zal verder een effectieve en efficiënte etalage bieden aan cultuur- en onderwijsinstellingen en zal bovendien een iconische trekpleister worden voor bezoekers uit de verschillende continenten, meent Kruithof-Bor.
APC en HPC gaan de komende tijd intensief aan de slag om het project verder uit te werken. Daarvoor is samenwerking met heel veel partijen op Curaçao en binnen het Koninkrijk nodig. Ook zal die tijd worden benut om samen met Curaçaose en internationale architecten tot een zodanige vormgeving van het nieuwe project te komen dat de Unesco Werelderfgoed-status van Punda en Otrobanda wordt versterkt.
De Boer gaf gisteren aan dat het HPC een jaar de tijd heeft gekregen van het APC.
Het APC en HPC zien tijdens de bouwfase een aanzienlijk effect op de lokale werkgelegenheid: de verwachting is dat er uiteindelijk structureel een groot aantal extra banen direct en indirect worden gecreëerd, bovenop de circa 17.000 toeristische jobs die het eiland vóór de coronacrisis had. De Boer: ,,Het project zal op Curaçao werk bieden aan 1.500 man en als het eenmaal gaat lopen, verwachten we dat het tussen de 3.000 en 5.000 structurele nieuwe banen zal creëren als gevolg van de toeristische groei.”
De inzet bij de bouw moet zijn om Curaçaose jongeren via leerwerkcontracten relevante vakkennis te laten opdoen. Samenwerking tussen de markt en onderwijs is hier nodig, aldus het APC in een persverklaring die gisteren na de presentatie werd uitgestuurd.
Voor wat betreft de economische impact van het project gaan APC en HPC uit van ‘een omvang van tussen de 80 en 100 miljoen euro’, aldus De Boer.