PAR en MAN in Staten gaan overstag, overige fracties nog te veel vragen

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Er heeft zich een verschuiving voorgedaan in de Staten, waarbij de meerderheid (PAR en MAN) zich nu wel kan vinden in het nieuwe bij consensusrijkwet te regelen Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (OHO).

OHODat valt op te maken uit een rondje van deze krant langs de verschillende fracties in het parlement. MAN, tot voor kort binnen de coalitie de felste tegenstander van de Caribische Hervormingsentiteit (CHE), kan zich na de onderhandelingen met Nederland wel vinden in het OHO.
Partijleider Steven Martina gaf gisterochtend tijdens een persconferentie al aan dat het OHO perspectief biedt en ook MAN-fractieleider Elsa Rozendal laat desgevraagd weten blij te zijn dat de partij heeft volhard in haar standpunt om de CHE niet zonder meer aan te nemen. ,,Het is belangrijk dat er duidelijkheid is gekomen over aspecten zoals autonomie en het budgetrecht van de Staten. Het parlement behoudt haar rol en bevoegdheden”, stelt Rozendal. ,,Ook belangrijk is dat fondsen nu los gaan komen voor ontwikkeling, onder andere om te investeren in het onderwijs en om sociale hulp te blijven bieden aan diegenen die hun baan hebben verloren. Maar ook komen er nu verschillende instrumenten beschikbaar zoals een garantiefonds om economische ontwikkeling te stimuleren. Ik ben heel blij dat MAN heeft vastgehouden aan haar standpunt en besluit om de CHE niet zomaar te accepteren zoals het op tafel lag. Hierdoor is een opening voor onderhandelingen bereikt, hetgeen uiteindelijk tot het OHO heeft geleid.” Rozendal stelt tot slot dat ‘er altijd mensen pro of contra zullen zijn’. ,,Het belangrijkste is echter dat het besluit in het belang is van ons land en onze gemeenschap.”
Ook PAR, waarvan enkele Statenleden forse kritiek hebben geuit aan het adres van Nederland nadat in juli het nieuws over de CHE bekend werd, ziet het OHO nu wel zitten. Fractieleider Stephen Walroud prijst de ‘moedige en toegewijde wijze waarop het kabinet-Rhuggenaath het proces heeft begeleid om tot een bevredigend akkoord met Nederland te komen’. Hij spreekt van een akkoord ‘met aanzienlijke aanpassingen, waardoor de autonomie van Curaçao niet langer wordt ondermijnd en de wettigheid van onze democratische organen niet wordt geschonden’. Het OHO dat nu op tafel ligt, biedt volgens Walroud perspectief om niet alleen de huidige coronacrisis te overleven, maar ook om verschillende sectoren zoals de sociale sector, het onderwijs en de infrastructuur in de komende jaren te hervormen, versterken en ontwikkelen.
Oppositieleider en MFK-fractievoorzitter Gilmar ‘Pik’ Pisas vindt het behaalde onderhandelingsresultaat nog ‘behoorlijk rauw’. ,,Er zijn nog te veel vragen; zaken die onduidelijk zijn”, zegt het Statenlid. Hij stelt dat de naam dan wel is gewijzigd van CHE naar OHO, maar hij wil vooral weten hoe het zit met de inhoud. Zijn fractiegenoot Charles Cooper is veel resoluter: ,,Rhuggenaath en Martina hebben ons land verkocht.”
Pisas: ,,Er wordt ook met geen woord gerept over Nederland en of de Nederlandse regering wel instemt met de wijzigingen die Curaçao nu aangeeft. Zowel premier Mark Rutte als Knops (staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties, red.) hebben eerder duidelijk aangegeven dat er niet wordt onderhandeld over de CHE. Dus je kunt nu wel de naam wijzigen, maar wat is er daadwerkelijk veranderd?” Hij kijkt uit naar het Statendebat morgen, waarin de premier meer gedetailleerde informatie zal geven over OHO. Deze openbare vergadering begint om 09.00 uur.
Marilyn Moses van Movementu Progresivo laat weten dat de partij altijd op basis van concrete documenten handelt en dus nog in afwachting is van het wetsontwerp. Verder wijst ze er fijntjes op dat de Staten eerder een motie hebben aangenomen waarin, met meestemmen van de MAN-fractie, duidelijk de boodschap klonk om géén nieuwe consensusrijkswetten aan te nemen.
Meindert ‘Menki’ Rojer (Kòrsou di Nos Tur) noemt de brief van premier Rhuggenaath aan de Staten ‘reckless’, manipulatief en bedreigend. Volgens hem moet het document en daarmee het OHO worden afgewezen. Onafhankelijk Statenlid Rennox Calmes en PS-parlementariër Jaime Córdoba waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.