Leerling Vigdis Jonckheer-Mensing ook besmet

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Er zijn sinds afgelopen weekeinde meerdere clusters van lokale besmetting van het coronavirus geregistreerd. Tijdens een briefing sprak epidemioloog Izzy Gerstenbluth gistermiddag nog van vijf actieve cases, waarvan drie lokaal, maar in de loop van de dag is dit aantal verder opgelopen.

vigdisOm hoeveel additionele actieve cases het uiteindelijk precies gaat, was gisteravond bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. Wel bevestigde Lisette van Lamoen-Garmers, de directeur van het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) gisteravond bij TV Direct dat één van de nieuwe cases een leerling van groep zeven van het Vigdis Jonckheer-Mensing College is. De leerling was afgelopen donderdag en vrijdag nog op school. De ouders kregen in het weekend - nadat het hele gezin getest werd - de bevestiging dat het kind besmet is met het virus en hebben het schoolbestuur ingelicht.

De school is vandaag gesloten voor een grondige reiniging, waarna de ouders zullen worden ingelicht over vervolgstappen, aldus Van Lamoen-Garmers.

Gerstenbluth ontkende gisterochtend tijdens de briefing met klem dat er sprake zou zijn van een besmetting bij een schoolgaand kind en benadrukte dat er een verschil is tussen geïsoleerde gevallen waarbij het virus is gedetecteerd en personen die in quarantaine zitten omdat zij in contact zijn geweest met een bevestigd geval en mogelijk het virus hebben opgelopen.

De drie lokale cases waar Gerstenbluth gisterochtend over sprak, hebben geen verband met elkaar. Bovendien was het het epidemiologisch team tot dan toe niet gelukt te achterhalen waar deze personen het virus hadden opgelopen. ,,We moeten daarom dus spreken van verschillende clusters van besmetting”, aldus de epidemioloog, die meteen aangaf dat er daarom vanuit kan worden gegaan dat er sprake is van transmissie van het virus op het eiland en dat de komende dagen meerdere besmettingen zullen worden geregistreerd.

Als het aantal lokale besmettingen blijft toenemen, zal het escalatiemodel weer worden ingezet, hetgeen inhoudt dat dan automatisch wordt overgegaan op strengere maatregelen. Curaçao zit nu in fase 2 waarbij er sprake is van lokale transmissie, waarvan de bron niet te achterhalen is. Hierna volgt fase 3 waarbij sprake is van meerdere clusters van lokale transmissie en tot slot fase 4 waarbij volop transmissie is van het virus.

Om te voorkomen dat het erger wordt en strenge maatregelen zoals de ‘plachi di dia’ en de ‘toke de keda’ moeten worden geherintroduceerd, doet de overheid een dringend beroep op de gemeenschap nu al de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo is samenscholing bij de snèk, café, restaurant, trùk di pan of op het strand niet toegestaan; zijn publieke activiteiten van zang, dans en muziek voorlopig verboden; wordt per keer maar één bezoeker met mondkapje toegestaan in bejaardentehuizen en is registratie van bar- en/of restaurantbezoekers verplicht. Dit zijn een aantal van de maatregelen die op dit moment, in fase 2 gelden. Bij fase 3 wordt de staf in de gezondheidssector en het ziekenhuis gemobiliseerd en worden de hardere maatregelen opnieuw geïntroduceerd. ,,Laten we samen voorkomen dat het zo ver komt”, klonk het dringende verzoek van Gerstenbluth gisteren.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.