Walroud (PAR): Onbetrouwbaar / Rozendal (MAN): Rechter gaf duidelijkheid
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Shaheen Elhage (PAR) is verrast door het persbericht van enkele regels waarin Marilyn Moses (MP) zegt ‘niet van standpunt te zijn veranderd en het vonnis van 12 augustus af te willen wachten’. Elhage was in de veronderstelling dat Moses vandaag bij de Statenvergadering zou zijn, zodat zijn geloofsbrieven zouden worden behandeld.
Ook Elhage had vrijdag tijdens de behandeling van het kort geding - dat hij heeft aangespannen tegen het Land Curaçao, de Staten, de Statenvoorzitter en de twintig zittende Statenleden - begrepen dat Moses vandaag zou meewerken ‘aan het vormen van quorum’, zodat zijn geloofsbrieven behandeld konden worden. Dat laat advocaat Michael Bonapart weten die Elhage in de zaak verdedigt. Zijn cliënt ‘is verrast door de meest actuele positie die mevrouw Moses nu inneemt in haar persbericht’.
Oorspronkelijk was de bedoeling dat rechter Kimberly Lasten gisteren haar vonnis bekend zou maken. Maar juist omdat de leider van oppositiepartij MP instemde met het voorstel om ‘vrijwillig aan de openbare vergadering deel te nemen’, werd de uitspraak aangehouden. Met Moses zouden er voldoende Statenleden aanwezig zijn om de vergadering te kunnen laten doorgaan. Dan zou er voor Elhage ook geen belang meer zijn voor een rechterlijke uitspraak en zou hij het proces intrekken. Na de move van Moses heeft zijn verdediging de rechter gisteren verzocht alsnog met een vonnis te komen, omdat ‘verder uitstel blijkbaar geen zin heeft’. Gisteravond was nog niet bekend wat de rechter heeft besloten.
PAR-fractievoorzitter Stephen Walroud reageert fel op de terugtrekkende beweging van Moses. ,,Zij heeft iedereen, inclusief de rechter, op het verkeerde been gezet. Moses is onbetrouwbaar en te kwader trouw.” Volgens Walroud heeft de MP-leider opzettelijk de spot gedreven met de rechter. Binnen in de rechtszaal ‘bleef zij stil’ en liet iedereen in de veronderstelling dat alles met een sisser zou aflopen, maar eenmaal buiten classificeert de partijvoorzitter van de MP haar deelname aan de vergadering als ‘fake news’ en zegt Moses dat ze de uitspraak van de rechter zal afwachten. Walroud heeft er geen goed woord voor over en verwacht niet dat Moses terugkomt op haar standpunt. ,,Ze zal niet komen en zal nooit meewerken.”
En dat terwijl de rechter het belangrijkste argument van Movementu Progresivo (MP) om het op een rechtszaak te laten uitdraaien heeft weggenomen. Ook tijdens de zitting vrijdag benadrukte Moses zelf dat het de partij gaat om duidelijkheid te krijgen over de procedure die gevolgd is door PAR. Marilyn Alcalá-Wallé trok zich terug nadat haar geloofsbrieven al behandeld waren in de Staten, maar nog voordat de gouverneur haar had beëdigd. De oppositie is van mening dat de zetel pas een maand daarna werkelijk vacant zou worden. De MP wil dat de zaak wordt opgehelderd voordat Elhage de plek inneemt. Maar vrijdag gaf rechter Lasten eigenlijk al een duidelijk antwoord. ,,Het idee dat in deze kwestie artikel 126 van het kiesreglement van toepassing is, is niet correct”, zei Lasten, die daaraan toevoegde dat het artikel een andere situatie betreft waarbij een Statenlid is gekozen en vervolgens niets meer van zich laat horen. ,,Mevrouw Alcalá-Wallé was al toegelaten en heeft in lijn met artikel 124 haar ontslag ingediend. Ik hoor hier weinig argumenten voor een andere conclusie.”
,,Elke twijfel is door de rechter weggenomen”, zegt Elsa Rozendal, fractievoorzitter van coalitiepartij MAN. Rozendal betreurt het standpunt van Moses, maar ook van de negen andere oppositieleden. ,,Het is jammer dat zij niet inzien dat het onrechtvaardig is om het toetreden tot de Staten van Elhage langer tegen te houden.” Toch blijft Rozendal hoop houden ‘dat alle twintig leden’ vandaag aanwezig zullen zijn ‘om de geloofsbrieven goed te keuren’.
Gilmar Pisas, fractievoorzitter van oppositiepartij MFK, gaf gisteren geen antwoord op vragen van deze krant of er sprake is van één blok van de oppositie, of Moses daarbij hoort en of het standpunt van de MFK ongewijzigd blijft, dus dat de vijf leden niet naar de openbare vergadering komen. ,,Op dit moment willen wij als MFK niet reageren aangezien de zaak onder de rechter is.”