Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Project Proteus - vernoemd naar een zeegod uit de Griekse mythologie - is officieel gelanceerd. Dat wordt bekendgemaakt door de in New York woonachtige Curaçaoënaar Robin van Bokhorst.
Het gaat om de bouw van een onderwateronderzoeksstation op Curaçao. ,,Na bijna twee jaar van onderzoek en planning, met de steun van de regering van Curaçao, ben ik trots om te zeggen dat dushi Kòrsou is geselecteerd om gastheer te worden van dit historische project”, aldus Van Bokhorst. Het is een project van Fabien Cousteau, de kleinzoon van de bekende Franse oceaanonderzoeker Jacques-Yves Cousteau.
Voor de bouw van het ‘International Space Station of the Deep Sea’, moet door Fabien Cousteau 135 miljoen dollar worden opgebracht. Een van de ondersteuners is de Northeastern University, Rutgers University en het Caribbean Research and Management of Biodiversity Institute (Carmabi) op Curaçao.
,,De bouw van het onderzoeksstation duurt drie jaar en komt op 60 feet (circa 19 meter) onder de zeespiegel te liggen vlak voor de kust van Curaçao. Er kunnen 12 personen weken of zelfs maanden onder water verblijven”, zo staat uitgelegd in het bekende Amerikaanse businessmagazine Forbes. Het zou het eerste onderzoeksstation zijn dat niet voor één missie gebouwd wordt. Cousteau heeft voor zijn onderwaterprojecten in 2016 de non-profitorganisatie Ocean Learning Center opgericht. Op de website van het project staat: ,,Fabien droomt al jaren van het bouwen van een moderne onderwaterhabitat; een internationaal ruimtestation onder water. Zijn droom en vastberadenheid om dit te realiseren werd versterkt nadat hij en zijn bemanning 31 dagen doorbrachten met wonen en werken in de laatste bewoonbare onderwaterfaciliteit, Aquarius, nu meer dan 30 jaar geleden.”
Het doel is om wetenschappers en academici een state-of-the-art onderzoekslaboratorium en een platform te bieden waar onderzoek gedaan kan worden ten behoeve van de geneeskunde, genetica, duurzame energie en voedselteelt. ‘Proteus’ moet als een katalysator dienen om de gezondheid van de mensheid en de oceanen waarop al het leven berust te verbeteren.
Maar eerst moet Proteus gebouwd en ontwikkeld worden. ,,Wetenschappers vertellen dat ze geavanceerde hulpmiddelen nodig hebben, zoals een technologisch geavanceerd onderwaterstation en leefgebied, om doorbraken te realiseren. Een onderwaterstation geeft hun meer tijd om op grotere diepte onderzoek te doen, wat een enorm voordeel is voor het voortschrijdend onderzoek in zee”, zo wordt verder uitgelegd op de site.
Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.