• MFK-leider Pisas: Kabinet mist meerderheid in Staten
• Handtekening Calmes ontbreekt op brief 9 oppositieleden
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De oppositie ruikt bloed en meent kans te zien om de regering-Rhuggenaath (nu nog alleen PAR/MAN) te wippen. Er is geen meerderheid in de Staten die het kabinet steunt (10), zeggen de opposanten (9 die verder ook rekenen op Rennox Calmes), maar volgens staatsrechtjuristen gaan ze eraan voorbij dat het parlement uit 21 leden bestaat.
Even verslikte hij zich en moest hij zijn woorden intrekken, nadat hij nog eens goed had geteld hoeveel handtekeningen er eigenlijk stonden - 9 in plaats van de 10 die hij eerst dacht en zei te hebben - maar dat neemt niet weg dat oppositieleider Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) stellig van mening is dat het kabinet-Rhuggenaath geen meerderheid heeft en dus het ontslag van alle ministers moet aanbieden. En wel onmiddellijk.
Onder een op 21 juli 2020 door het Kabinet van de Gouverneur van Curaçao voor ontvangst afgestempelde brief staan 9 handtekeningen van oppositieleden: 5 van MFK; 2 van KdNT; 1 van PS; en 1 van MP. Even leefde Pisas in de veronderstelling dat óók het kersverse onafhankelijke parlementslid Calmes (tot zaterdag nog volksvertegenwoordiger namens regeringspartij PIN) had getekend, maar dat bleek niet het geval.
Terwijl hij het Fortplein overstak richting het kantoor van de adjudant van de gouverneur, legde de MFK-voorman uit dat Calmes’ handtekening dan weliswaar niet onder de brief staat, maar dat Calmes met z’n schrijven de dag ervoor - waarin hij zijn steun aan de regering intrekt - wel meetelt als oppositie. Dat dezelfde Calmes mogelijk toch weer aan het twijfelen is geslagen, kan Pisas haast niet geloven. ,,Regeren en politiek zijn wel serieuze zaken.”
Maar, zo betoogde de leider van de grootste oppositiepartij, waar het om gaat is dat premier Eugene Rhuggenaath (PAR) met een verhouding van 10:10 niet langer een meerderheid heeft. ,,Artikel 29 lid 2 van onze Staatsregeling is van toepassing”, herhaalde hij een paar keer. Dat artikel luidt: ,,Indien een minister het vertrouwen van de Staten niet langer heeft stelt hij zijn ambt ter beschikking.”
Zonder overigens daarbij óók de Memorie van Toelichting op dit artikel 29 te vermelden, zoals deze krant gisteren al wel publiceerde. Het tweede lid omschrijft het vertrouwensbeginsel: ,,Indien de Staten een voor ieder duidelijke uitspraak doen, dan heeft de minister zijn conclusie te trekken en zijn ontslag te nemen (…) De vertrouwensregel behelst dat geen minister aanblijft indien de Staten het vertrouwen in hem opzeggen.” Het parlement is op het moment niet compleet; het 21e Statenlid ontbreekt nog, na het overlijden van voormalig parlementsvoorzitter William Millerson (PAR). Dat zorgt nu voor een impasse met weinig begrip van de oppositie, die kansen ziet.
Pisas had, naar eigen zeggen, maandag al aan gouverneur Lucille George-Wout de vraag voorgelegd of de regering wel het vertrouwen van een meerderheid geniet. Daarop zou zij hebben gesteld dat dit in de Staten moet blijken. De MFK-leider vroeg direct aan Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta (PAR) de volgende dag om een spoedvergadering van het parlement, maar toen deze uitbleef besloot hij - gewapend met de brief met 9 handtekeningen - naar de gouverneur te stappen.
Wat volgens Pisas telt, is dat er op dit moment met 10:10 geen meerderheid is en dat betekent dat Rhuggenaath en zijn ministers niets anders rest dan om op te stappen. Elke minuut dat de regering langer blijft zitten, dreigt ingrijpen door het Koninkrijk (lees: Nederland), aldus de brief van de 9 oppositie. Namelijk artikel 43 van het Statuut: het waarborgen van rechten, vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur is aangelegenheid van het Koninkrijk. Pisas verwacht daarom naar eigen zeggen spoedig antwoord van de gouverneur.
De verwachting is dat de oppositie zal proberen een Statenvergadering, voor de behandeling van de geloofsbrieven van Shaheen Saad Elhage of elk ander nieuw lid, tegen te houden door geen medewerking te verlenen om quorum te vormen. Anderzijds heeft de oppositie er belang bij om bij een Statendebat op korte termijn, nog vóórdat de PAR-fractie weer compleet is, proberen een motie van wantrouwen tegen de zittende regering uit te laten spreken.
Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.