Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - ,,Het klinkt voor jou als journaliste misschien minder spannend, maar wij hopen op een goede en rustige tienerparade.” Dat waren de woorden van officier van justitie Guillano Schoop afgelopen vrijdag tijdens de autorit naar het WTC waar de politie in het kader van de carnavalsparade voor tieners een briefing organiseerde.
Zijn wens werd min of meer werkelijkheid toen aan het einde van de parade ‘slechts’ zeven verdachten werden opgepakt voor het bezit van een minimale hoeveelheid marihuana, één verdachte zonder helm en zonder geldig rijbewijs een motor bestuurde, drugs op zak had en geen gehoor gaf aan een stopbevel van de politie. Na de parade was er nog een incident waarbij iemand werd aangehouden voor overtreding van de Vuurwapenverordening. Aanvankelijk was de informatie dat er een schietpartij was geweest waarbij geen gewonden zijn gevallen. Enkele dagen voor de parade deed het Antilliaans Dagblad een verzoek aan het Openbaar Ministerie (OM) en het Korps Politie Curaçao (KPC) om mee te mogen lopen tijdens de actie ‘Aktua robes, sintié un bes’. Dat verzoek werd ingewilligd en het Antilliaans Dagblad was als enig medium aanwezig om op de avond van de tienerparade met het OM en de politie mee te lopen.
Personen die tijdens de carnavalsoptochten voor ‘kleinere’ vergrijpen worden opgepakt worden, na voorgeleiding aan een hulpofficier, naar het OM - die dan in een kantoorruimte bij het politiebureau te Rio Canario is gestationeerd - gebracht, waar ze de optie krijgen om de zaak meteen middels een transactie af te doen, of anders te worden gedagvaard. Voorafgaand aan de parade van vrijdag 21 februari werd in het WTC door de politie een briefing georganiseerd waarbij alle deelnemende autoriteiten werden ingelicht over de te hanteren procedures tijdens de carnavalsparades. Honderden agenten van het Korps Politie Curaçao, variërend in rang, kwamen toen samen, maar ook leden van het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC), de Curaçaosche Militie (Curmil) en het OM. De briefing werd geopend met een gebed om ‘alle agenten net zoals ze vertrekken weer veilig thuis te brengen’.
Tijdens de tienerparade, waaraan dit jaar 15 groepen en 1.200 deelnemers meededen, waren er 230 agenten op straat. Dit aantal was inclusief agenten in burger, agenten in blauw, leden van het VKC en de Curmil. Tijdens de briefing werd bekendgemaakt dat de carnavalsroute verdeeld is in verschillende secties, ook wel vakken genoemd, met in elke sectie agenten, met aan het hoofd een inspecteur, tevens hulpofficier, die verantwoordelijk is voor die betreffende sectie. De hoeveelheid agenten die per sectie wordt ingezet, is afhankelijk van de drukte binnen die sectie. Zo zijn er bijvoorbeeld op de Roodeweg meer agenten actief dan aan het begin van de optocht.
Officier van justitie Monique Dennaoui-Simon gaf tijdens de briefing uitleg over de actie ‘Aktua robes, sintié un bes’, die sinds 2015 wordt georganiseerd en ‘een duidelijke verandering in het gedrag van carnavalsbezoekers teweeg heeft gebracht’. Dennaoui-Simon benadrukte dat het tolerantieniveau van agenten vooral tijdens de carnavalsoptochten hoog moet zijn en dat zij een dikke huid moeten hebben. ,,Jullie moeten veel kunnen aannemen en onderscheid moeten kunnen maken tussen wat daadwerkelijk een belediging is en wat niet”, zo sprak de officier van justitie de volle zaal met agenten toe.
Hoewel de agenten een dikke huid moeten hebben, moeten zij ook een zero tolerance-beleid hanteren en iedereen die zich schuldig maakt aan een overtreding direct inrekenen. ,,Iedereen die zich niet aan de wet houdt, wordt ingerekend. Dat geldt voor iemand die een marihuanasigaret rookt, omdat we allemaal weten dat de combinatie van alcohol en drugs niet bevorderlijk is voor de openbare orde, tot iemand die een motor bestuurt en geen helm draagt. Meteen inrekenen”, zo benadrukte Dennaoui-Simon.
De carnavalsroute werd om klokslag 17.00 uur afgesloten. Schoop reed voor die tijd nog de route af en vertrok vervolgens richting het politiekantoor te Rio Canario, waar om 18.00 uur een briefing plaatsvond tussen het OM en het opsporingsteam. Bij Rio Canario kreeg het team van het OM - dat naast Schoop ook bestond uit de parketsecretaris en het hoofd van de afdeling ‘Paga bo But’ - een kantoorruimte toegewezen. De verdachten die op straat voor kleinere vergrijpen worden opgepakt, worden eerst voorgeleid aan een hulpofficier van justitie en komen vervolgens bij Schoop terecht, die ze vervolgens de optie geeft de zaak met een transactie af te doen. Verdachten die zich aan zwaardere misdrijven schuldig maken, vallen niet onder de actie ‘Aktua robes, sintié un bes’ en worden meteen door de politie na voorgeleiding en verhoor opgesloten in afwachting van nader onderzoek in de zaak.
Omstreeks 21.00 uur kwam bij het opsporingsteam de melding van de eerste aanhouding binnen. Een half uur later werd de verdachte geboeid het politiekantoor te Rio Canario binnengebracht. Ruim een half uur later volgde de tweede. In beide gevallen betrof het een aanhouding voor het bezit van een marihuanasigaret. Bij bezit van minder dan 30 gram hennep krijgen verdachten die worden aangehouden de kans een geldbedrag te betalen en worden ze vervolgens weer op vrije voeten gesteld. De hoogte van het geldbedrag is afhankelijk van het gewicht van de in beslag genomen drugs.
Als de verdachten niet kunnen betalen, krijgen ze uitstel van betaling met een verhoging van het transactiebedrag, en als betaling dan nog uitblijft, moeten zij begin april voor de rechter verschijnen. De marihuanasigaret die beide verdachten tijdens de tienerparade op zak hadden, werd de duurste sigaret van hun leven; ze moesten hiervoor elk 85 gulden betalen. Na de tweede aanhouding bleef het enige tijd stil - mogelijk stilte voor de storm, zei Schoop - en toen volgden vanaf 23.30 uur tot 01.30 uur nog zes verdachten, waaronder twee minderjarigen - eveneens met een marihuanasigaret op zak - waarvoor de ouders moesten worden gebeld. In totaal lukt het het OM die avond om 510 gulden aan transacties te innen. Eén verdachte die niet kon betalen werd gedagvaard. Hij moet op een latere datum voor de rechter verschijnen. Daarna kwam buiten de actie ‘Aktua Robes, sintié un bes’ nog de melding binnen van een mogelijke schietpartij die onder het viaduct in Otrobanda zou hebben plaatsgevonden. Een verdachte werd aangehouden, ging het reguliere traject in en kwam niet nog eerst bij Schoop terecht.
Omstreeks 02.15 uur - ruim een uur na het verstrijken van de vergunningstijd voor de tienerparade - meldde Schoop: ,,Het zit er op voor ons.” Hoewel het OM en de politie die avond en nacht in totaal acht verdachten hadden gezien en verwerkt, spreekt Schoop van een ‘rustige avond’. ,,In voorgaande jaren hadden we op deze avonden wel ruim twintig verdachten die het politiebureau werden binnengebracht voor verschillende vergrijpen. Hopelijk is dit een voorteken voor toekomstige carnavalsoptochten en beseffen carnavalsbezoekers dat ze zich moeten gedragen omdat de autoriteiten anders meteen op zullen treden. Dit was in ieder geval een rustige avond. Ja, dit was een goede avond.”