Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dat de naam Giro verdwijnt, staat vast, maar wanneer is nog de vraag. De bedoeling is dat klanten zo snel mogelijk worden ondergebracht bij andere financiële instellingen.

F01 GIRO,,Het basisidee is dat we de zaak gecontroleerd afwikkelen”, zei Bob Traa, president-directeur ad interim van de Centrale Bank van Sint Maarten en Curaçao (CBCS), gisteren tijdens een persconferentie in verband met de tijdelijke sluiting van de bank en het bevriezen van tegoeden boven de 10.000 gulden. Girobank staat, sinds in 2013 de noodregeling werd afgekondigd, onder supervisie van de CBCS.
Traa, die onlangs zijn vertrek aankondigde, heeft eerder aangeraden om in Nederland 450 miljoen gulden te lenen voor de afwikkeling van Girobank. ,,De regering is bezorgd”, zegt Traa. ,,De overheid staat onder streng regime van de Rijkswet financieel toezicht. De schuld mag niet oplopen. Daarom zoeken we nu naar een andere manier waarbij de schulden van de overheid zo beperkt mogelijk blijven.”
De pogingen om de bank te verkopen waren tot nu toe vruchteloos. Volgens financieel-economisch directeur van de CBCS José Jardim heeft dat alles te maken met wat er in het verleden is gebeurd. ,,Dat moeten we niet uit het oog verliezen. De kern van het probleem ligt in wanbeleid.” Jardim zegt dat het gebrek aan kapitaal van de bank in 2013 nog veel groter bleek dan gedacht. Dat heeft te maken met de fondsen die door de Amerikaanse IIG Group zijn onttrokken aan het bedrijf. ,,De verkoop van Giro zoals het er nu voorstaat is heel moeilijk. Wie het bedrijf overneemt zal moeten investeren om het gat te dichten. Bovendien is de economische situatie van het eiland op dit moment niet aantrekkelijk”, zegt Jardim.
Een overname via een fusie van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), de Centrale Hypotheekbank (CHB) en de Postspaarbank (PSB Bank) is van de baan. Het traject dat nu wordt doorlopen is ‘een overname in delen’. CBCS wil de activiteiten van Giro onderbrengen bij verschillende financiële instituten. Jardim: ,,Het doel is om de klanten zo snel mogelijk weg te halen bij Giro en door te schuiven naar een ander instituut. CBCS zal fungeren als intermediair in dat proces.”
Onderdeel van een ‘gecontroleerde afwikkeling’ is dat de activa van Giro worden verkocht. ,,Dat is de volgende stap”, zegt president-directeur a.i. Traa. ,,Maar die kun je niet van de ene op andere dag in geld omtoveren.”
Traa wijst erop dat langer doorgaan met de bank ‘alleen maar meer verliezen’ oplevert voor het Land Curaçao. De liquiditeitssteun van CBCS aan de Girobank is opgelopen tot 270 miljoen gulden. ,,De overheid is aandeelhouder van CBCS en het gaat dan ook om een verlies voor de hele bevolking, voor alle belastingbetalers.” De aflossing van de schuld moet daarom over een langere termijn worden uitgespreid. Daarvoor wordt met de overheid naar een oplossing gezocht. De verzwakte macro-economie van Curaçao draagt niet bij aan een verbetering van de situatie van de bank. Traa: ,,Er is sprake van een structurele recessie. De economie zélf is veranderd. De oude, op basis van de raffinaderij, is weggevallen, ook door de problemen in Venezuela. Voor een bank die moeite heeft leningen te incasseren is een recessie-omgeving bijzonder moeilijk om de eigen resources terug te krijgen.”

 

 

 

 

 

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.