Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Sea Turtle Conservation Curaçao en touroperator FBTT Travel bv proberen al maanden alle betrokken partijen aan tafel te krijgen om de problemen bij Playa Piskadó aan te pakken. Dat er iets moet gebeuren, is duidelijk, maar dat kan niet zonder de overheid.
Verburg schat dat dagelijks gemiddeld 300 tot 400 toeristen een bezoek brengen aan Playa Piskadó en spreekt van een ‘wildgroei’. Het probleem is volgens hem niet zo zeer dat aantal, maar vooral hoe mensen zich gedragen. ,,Onze klanten gaan met een gids het water in en zonder flippers, zodat de schildpadden niet schrikken van zand dat omhoog dwarrelt. Ze krijgen instructies dat ze de dieren niet moeten opjagen en aanraken. Maar dat gebeurt niet door alle reisorganisaties en veel mensen komen met eigen vervoer of een taxi en hebben geen informatie gekregen.”
FBTT steunt Sea Turtle Conservation Curaçao bij de pogingen om alle betrokken partijen aan tafel te krijgen. Grote afwezige is steeds het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), zegt Ard Vreugdenhil, veldcoördinator van de stichting. ,,Wij werken met veel vrijwilligers en enkele professionals, maar we hebben geen handhavingsbevoegdheid. We doen veel aan voorlichting en spreken mensen aan op hun gedrag, maar we kunnen niet optreden.” De sleutel voor een werkbare oplossing is samenwerking. Daarom is het van groot belang dat alle stakeholders, waaronder touroperators, vissers, duikscholen en horecagelegenheden, op korte termijn bij elkaar komen, inclusief alle betrokken ministeries. Vreugdenhil: ,,Want behalve de overlast voor vissers en schildpadden speelt er bijvoorbeeld ook een logistiek verkeersprobleem. Als een duiktoerist onwel wordt, is het strand onbereikbaar voor een ziekenauto.” Samen kunnen de knelpunten op de juiste manier worden aangepakt.
Het respect voor de dieren moet voorop staan, benadrukt Vreugdenhil. ,,Playa Piskadó biedt juiste een unieke kans om een prachtig stukje Curaçao aan bezoekers te laten zien en tegelijkertijd bij te dragen aan de economische ontwikkeling van het eiland.” Vreugdenhil is blij met het initiatief van PAR-Statenlid Gisette Seferina die wil dat de kwestie als agendapunt wordt opgenomen van de vaste commissie voor Gezondheid, Milieu en Natuur. ,,De populatie schildpadden is in twee jaar afgenomen van veertig naar tien tot vijftien. De dieren vinden daar bij de pier gemakkelijk voedsel van resten vis, maar groeien op in door zonnebrandcrème verontreinigd water en ontwikkelen onnatuurlijk gedrag.”