Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De wachtlijst van circa 350 niet-acute patiënten die ziekenhuiszorg nodig hebben, moet nu per direct weggewerkt worden en daar moet een plan voor gepresenteerd worden door het Sehos.

sehosDat was gisteren de boodschap van Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer, maar ook secretaris-generaal (SG) Sharlon Melfor, inspecteur Sirving Keli en SVB-directeur Philip Martis, tijdens een persconferentie over ‘de laatste ontwikkelingen rond het Sehos’. Voor Camelia-Römer, de Inspectie voor de Volksgezondheid, de SG, maar ook de Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet er nu snel een einde komen aan de zorgproblemen in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos).
De minister heeft het gevoel door het Sehos onterecht onder druk gezet te worden (ze sprak zelf van een ‘menasa’, bedreiging), maar gezien alle financiële steun, is dit onterecht. Het grootste probleem is dat vanuit de SVB en vanuit de overheid, al sinds 2016, extra geld en inspanningen geleverd worden om de voorraden van het ziekenhuis aan te zuiveren, maar dat het ziekenhuis hier oude schulden mee aflost. Daarom speelt het probleem van de medicijn- en materiaalvoorraden telkens weer op. Vanaf 2016 is er geen goed voorraadbeheer, zo menen de beleidsvoerders. ,,Ik begrijp wel dat het Sehos onder druk gezet wordt door leveranciers die eerst de oude schulden afgelost willen zien, voordat er weer medicijnen verstrekt worden, maar als minister ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg van nu, en als wij extra geld geven - ik heb vanaf 2018 het budget verhoogd van 124 miljoen naar 135 miljoen gulden - en de SVB voorschotten doet, garanties geeft en leveranciers direct betaalt voor het aanvullen van de tekorten, dan kan het niet zo zijn dat dit geld besteed wordt aan oude schulden. Ik vind dat Sehos over oude schulden moet onderhandelen met de leveranciers en dat met de extra financiële inspanningen van nu, de zorg zo snel mogelijk weer op peil gebracht moet worden”, aldus de minister.
Keli vult aan door aan te geven dat de Inspectie nu elke bestelling en levering controleert. ,,De bestellingen lopen via de Inspectie en worden doorgesluisd naar de SVB die dan direct betaalt. Het Sehos werkt hier goed in mee, dus er is geen reden meer om de situatie in het ziekenhuis niet te normaliseren. Iedereen is een ‘extra mile’ gegaan om de zorg te garanderen.” Vandaag is er weer een inspectie en de minister heeft aangegeven dat er zo nodig zwaardere middelen ingezet worden, als de zaken nu niet snel op orde komen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.