Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De veiling van olie die ligt opgeslagen bij de olieterminal te Bullenbaai is niet doorgegaan. Partijen zijn met elkaar in onderhandeling en proberen een regeling te treffen.
Dat laat advocaat Willemieke Princée van Ox & Wolf weten. ,,Mocht een regeling op korte termijn niet lukken, dan zal er opnieuw een veiling worden aangekondigd.” De openbare verkoop stond gepland voor donderdagochtend 9 mei om 11.00 uur in het kantoor van Ox & Wolf.
Meer dan 32 miljoen liter olie zou onder de hamer gaan in opdracht van een van de partijen die beslag hebben gelegd op eigendommen van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA. Princée kan geen namen noemen. ,,Het gaat om drie of vier lokale entiteiten die een vordering hebben bij PdVSA. Verschillende partijen hebben beslag laten leggen en een daarvan is overgegaan tot openbare verkoop”, zei zij eerder.
De veiling werd bekendgemaakt via een advertentie van deurwaarderskantoor Ramazan. Het gaat om 199.882 vaten Santa Barbara ruwe olie en 3.420 vaten Tia Juana Pesado ruwe olie. Een vat staat voor 159 liter olie, dus in totaal wordt 32,4 miljoen liter te koop aangeboden.
De hoeveelheden olie die in de aankondiging van de openbare verkoop worden genoemd, komen precies overeen met de lading die de tanker Icaro aan boord had. Dat kwam naar voren in het kort geding dat Refineria Isla vorig jaar tegen Exotic Waves Marine SA had aangespannen om het beslag op een deel van de lading op te heffen in verband met een vordering op PdVSA. De Icaro lag in december aangemeerd in Bullenbaai met aan boord twee ladingen: 199.882 barrels ruwe Santa Barbara-olie en 3.420 barrels ruwe Tia Juana Pesado-olie en nog eens 202.351 barrels ruwe olie Tia Juana Pesado, 832 ton zware brandstof en 4.446 ton diesel. Refineria Isla eiste in de rechtszaak dat het beslag ten laste van PdVSA op de 832 ton brandstof en de 4.446 ton diesel werd opgeheven zodat de 202.351 barrels ruwe Tia Juana Pesado-olie in het Schottegat konden worden afgeleverd. Andere beslagleggers die destijds werden genoemd waren Ammon Shipping uit Rotterdam en Clion en ULM Blanford uit Middlesex.
Wat de verkoop van de olie had kunnen opleveren zou worden bepaald door de inzetprijs en of daarboven werd geboden. Volgens verschillende websites ligt de prijs per barrel ruwe olie uit Zuid-Amerika rond de 60 dollar. Dan zou de marktwaarde van de 203.302 vaten die geveild worden, ongeveer 12 miljoen dollar zijn.