Koninkrijk in reactie op heropening grens Venezuela met alléén Aruba
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is maar één grens en dat is die tussen het Koninkrijk en Venezuela. Er is dus geen sprake van een aparte grens tussen Aruba en Venezuela.
Dat is volgens premier Eugene Rhuggenaath (PAR) van Curaçao de gezamenlijke reactie van het Koninkrijk op de mededeling van de Venezolaanse vicepresident en minister van Economische Zaken, Tareck El Aissami, dat de grenzen tussen Venezuela en Brazilië en ook met Aruba met ingang van gisteren ‘op instructie van president Nicolás Maduro’ zijn heropend.
De grenzen met Colombia, maar ook met Curaçao en Bonaire blijven dicht. In februari blokkeerde Maduro het verkeer met de ABC-eilanden, Brazilië en Colombia toen oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf heeft uitgeroepen tot interim-president totdat er nieuwe verkiezingen worden gehouden, probeerde humanitaire hulp Venezuela in te krijgen.
Rhuggenaath, die hiervoor heeft afgestemd met Buitenlandse Zaken in Den Haag, benadrukt dat er maar één grens geldt met de landen van het Koninkrijk. Overigens kan het Koninkrijk volgens hem niets op basis van een mondelinge mededeling. ,,Wat ons betreft is de grens dus dicht”, aldus de Curaçaose premier, die aangeeft dat ‘men dit nog verder aan het uitzoeken is’.
,,We willen een vreedzame grensregio”, aldus El Aissami in een tv-toespraak van gisteren vlak voor het middaguur. Hij laakt de ‘interventiepogingen’ tot ‘destabilisatie’ op 23 februari jongstleden en noemt de rol van het Koninkrijk ‘provocerend’.
Met Brazilië zouden de banden weer zijn hersteld. En in een kennelijke of mogelijke poging tot verdeel-en-heers gaf hij ten aanzien van de Nederlands-Caribische eilanden aan dat alléén van de Arubaanse autoriteiten een toezegging (‘compromiso’) was ontvangen van ‘respect, solidariteit en samenwerking’. El Aissami noemde zelfs ‘in het bijzonder de minister-president van Aruba’ - Evelyn Wever-Croes (MEP) - die zou hebben benadrukt dat het gaat om ‘interne (Venezolaanse) aangelegenheden’.
Ten aanzien van de overige twee eilanden geldt dit niet. Aldus de vicepresident. En noemde daarbij met naam Curaçao en Bonaire. Wat Aruba betreft zal er direct werk worden gemaakt van het herstel van de betrekkingen. Zo zullen er commissies aan de slag gaan en stelde El Aissami dat Venezuela spoedig weer de ‘48 wekelijkse vluchten’ zal hervatten. De regering-Maduro wil op Aruba de investeringen in petroleumzaken ‘opvoeren’ en wees erop hoe belangrijk dit is voor het eiland, dat volgens hem grotendeels afhankelijk is van de commercie tussen beide landen.
Met Brazilië en Aruba zou zijn afgesproken dat de ‘soevereiniteit van Venezuela gerespecteerd zal worden’. Ook zouden de landen hebben toegezegd dat zij zich niet zullen bemoeien met ‘zaken die geregeld horen te worden door Venezolanen’.
Zoals er één grens is, is er ook maar één buitenlandbeleid en dat geldt voor alle vier de landen van het Koninkrijk: Nederland, Curaçao, Sint Maarten en ook Aruba. Buitenlandse betrekkingen is een aangelegenheid van het Koninkrijk, in dit geval van minister Stef Blok (VVD), die onlangs nog zowel Willemstad als Oranjestad bezocht, overigens na gezamenlijk overleg in Philipsburg.
De Venezolaanse vicepresident stelde in algemene zin dat de blokkade blijft totdat de ‘houding van vijandigheid en agressie ophoudt te bestaan’. De blokkade met Curaçao en Bonaire betreft zee- en luchtverkeer en ten aanzien van Colombia blijft de landsgrens gesloten.
Plotseling zijn de ABC-eilanden weer wereldnieuws. Zowel persbureaus Reuters als Associated Press (AP), maar ook bijvoorbeeld de New York Times en natuurlijk ook Nederlandse media berichtten erover. ,,Hopelijk overheerst wijsheid bij de autoriteiten van de andere eilanden”, citeert AP de Venezolaanse bewindsman. ,,En voorkomen zij instrumenten van agressie te worden tegen het territorium van de Bolivariaanse Republiek Venezuela.”
Op Curaçao liggen Amerikaanse humanitaire hulpgoederen die Maduro niet in Venezuela wil hebben. Colombia hielp bij de poging van Guaidó om een noodhulpactie op touw te zetten, waarna Caracas alle banden met het land opschortte.
Guaidó riep zichzelf in januari uit als interim-president van Venezuela. De Verenigde Staten erkenden hem vrijwel meteen als rechtmatige leider van het land, in de dagen en weken daarna volgden tientallen veelal Westerse landen, waaronder het Koninkrijk, maar ook de meeste Zuid-Amerikaanse landen die verenigd zijn in de Grupo de Lima.
Op de homepage van de website is de video te zien van de tv-toespraak die El Assaimi gisteren gaf.