Sona: Bouwproces oorzaak niet opleveren
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Waarom Ballast Nedam het gebouw van het nieuwe ziekenhuis op 2 april niet heeft opgeleverd, blijft gissen. HNO verwijst voor meer informatie naar Ballast en die op haar beurt weer naar stichting Sona.
Ballast Nedam International ‘doet in deze fase van de afbouw van het ziekenhuis geen mededelingen’. Ook bij Sona wil men niet veel loslaten over de zaak, maar waarnemend directeur Jeroen Thielemans heeft wel een duidelijk standpunt. ,,Dat de opleveringsdatum van HNO niet is gehaald, is volledig te wijten aan het bouwproces van Ballast Nedam.” Meer wil Thielemans er niet over kwijt omdat zijn stichting ‘volop in onderhandeling is’ met het bouwbedrijf en HNO om ervoor te zorgen dat de beoogde ‘go-live’-datum van 15 november dit jaar niet in gevaar komt.
De rol van Sona leek uitgespeeld wat betreft de bouw van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) dat inmiddels officieel de naam draagt van Curaçao Medical Center (CMC). Sona tekende in augustus 2011 een beheersovereenkomst met opdrachtgever en geldverstrekker het Land Curaçao voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda. Maar vorig jaar werd het project overgedragen en sindsdien voeren de nv’s HNO Vastgoed en Beheer en HNO Transitie en Exploitatie de directie over het project. Maar het bouwcontract dat Sona afsloot met Ballast Nedam is altijd in stand gebleven. ,,Sona is officieel de contracterende partij”, zegt Clifton Wallé, senior adviseur strategische communicatie bij HNO. ,,HNO is formeel geen partij voor Ballast Nedam.” Volgens Wallé is hiervoor gekozen om complicaties te voorkomen. ,,Met het openbreken van het contract zou bijvoorbeeld de mogelijkheid kunnen ontstaan voor heronderhandelingen.” En zo zijn de bouwer en de stichting nog altijd aan elkaar gebonden. Volgens Thielemans is alles erop gericht om ervoor te zorgen dat de deuren van het ziekenhuis toch gewoon volgens planning op 15 november opengaan. ,,Dat we dat bereiken is nog geen uitgemaakte zaak, maar het is wel de inzet. We proberen nu de betrokken partijen bij elkaar te krijgen.”
Eerder lagen Ballast Nedam International en Sona al met elkaar in de clinch. Het bouwbedrijf legde op 6 april 2018 een conservatoir derdenbeslag ten laste van Sona onder het Land, de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en verschillende lokale banken voor een vordering van 31 miljoen dollar. Ballast vertrouwde er niet langer op dat Sona - opgericht als Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen - over voldoende middelen beschikte voor de financiering van de resterende bouw. Het beslag werd eind mei op bevel van de rechter opgeheven.
Gisteren zei de communicatieadviseur van HNO al dat door het niet halen van de opleveringsdatum ‘HNO samen met het bouwbedrijf naar creatieve oplossingen moet zoeken’ om CMC toch in het vierde kwartaal van dit jaar te kunnen openen. Wallé noemde als voorbeeld dat ‘bepaalde delen van het gebouw al wel toegankelijk zijn terwijl er nog afbouwwerkzaamheden en testen van medische en technische appratuur plaatsvinden’. Na de oplevering van het gebouw volgt nog een periode van zes tot zeven maanden voordat de deuren van het ziekenhuis werkelijk opengaan voor patiënten.