Van onze correspondent
Den Haag - Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties vindt dat Nederland, Aruba en Curaçao voldoende doen om de vluchtelingen uit Venezuela op te vangen.
Hij is vooralsnog niet bang dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) het Koninkrijk erop zal aanspreken.
Dat zei Knops in een overleg met de commissie voor Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer. Die had onlangs een gesprek met deskundigen over de vluchtelingencrisis. Commissievoorzitter Ruard Ganzevoort zei dat zij dachten dat Nederland als grootste land van het Koninkrijk erop zal worden aangesproken als de opvang niet aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) voldoet.
,,Dat zou kunnen als we niets doen. En dat is nu net niet zo. We voelen ons medeverantwoordelijk. Het is lopen op een koord tussen bijstand verlenen en aansprakelijk zijn. We kunnen de verantwoordelijkheid niet overnemen”, zei Knops. Het is tenslotte een landsaangelegenheid, herhaalde hij enkele malen. Maar volgens de staatssecretaris verloopt de bijstand naar tevredenheid van Curaçao en Aruba. ,,De situatie wordt stap voor stap beter.”
Adequate bijstand en een passende procedure voor asielzoekers heeft de Eerste Kamer van de regering gevraagd in de motie-Strik. Naamgever Tineke Strik (GroenLinks) kwam daar uitgebreid op terug. Ze maakt zich zorgen over het opsluiten van vluchtelingen, omdat ze in de huidige situatie ook niet kunnen worden teruggestuurd. Volgens Knops rest dan niets anders dan vreemdelingendetentie of eventueel heenzending over voorwaarden. Strik vroeg daarom wie verantwoordelijk is voor handhaving van de mensenrechten bij de opvang op de eilanden. ,,Ik kan niet op de stoel van het Hof gaan zitten”, was de reactie van Knops.
De staatssecretaris toonde veel begrip voor de moeilijke situatie voor Aruba en Curaçao. ,,Ze krijgen alle plagen van Egypte”, zei hij. Curaçao heeft te maken met een recessie en Aruba met grote schulden en die problemen worden verergerd door de situatie in het buurland. Die heeft weer gevolgen voor het toerisme en de olie-industrie, somde hij op. Nederland staat daarom klaar om op verzoek bijstand te verlenen en dat gebeurt ook, aldus Knops.