Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Caracas - Naar schatting honderd Russische militairen of militair adviseurs en technici zijn afgelopen weekeinde in Venezuela aangekomen.
De militairen zijn er ter ondersteuning van het berooide regime van de Venezolaanse president Nicolás Maduro. De missie wordt geleid door chef-staf van de Russische grondstrijdkrachten, Vasili Tonkonsjkoerov, zo meldden Venezolaanse media. De Venezolaanse journalist Javier Mayorca maakte zaterdag melding van de landing van twee Russische vliegtuigen. Hierbij zou het gaan om een militair vrachtvliegtuig, een Antonov An-124 en een passagiersvliegtuig, een Iljoesjin IL-62. Volgens Mayorca zouden de militairen 35 ton aan materiaal bij zich hebben.
Russische media meldden dat de ambassade in Caracas heeft beklemtoond dat er niets geheimzinnigs aan de hand is. Het werk van de militairen zou onderdeel zijn van overeenkomsten die Moskou eerder met Venezuela over technische militaire bijstand heeft gesloten. Het Russische staatspersbureau Sputnik meldt dat de vliegtuigen in het kader van ‘militaire contracten’ met Maduro zijn gestuurd.
De militaire aanwezigheid van Rusland in Venezuela komt niet geheel onverwacht, zo schrijft NRC. In december landden er ook al twee Russische bommenwerpers in Venezuela en een maand later berichtte persbureau Reuters dat medewerkers van de Russische huurlingenfirma Wagner Group aanwezig zouden zijn in Caracas om president Maduro te beveiligen. Drie maanden geleden hielden Caracas en Moskou nog een gezamenlijke militaire oefening. De Verenigde Staten hadden hier toen stevige kritiek op.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de afgelopen weken steeds volgehouden dat hij in Venezuela ‘alle opties’ openhoudt. Daarmee geeft hij aan dat hij militair ingrijpen in het Zuid-Amerikaanse land niet uitsluit.
Rusland heeft er belang bij dat Maduro aanblijft. Venezuela staat voor zo’n 17 miljard dollar (15 miljard euro) bij Rusland in het krijt. Maduro betaalt die schuld af in olie, wat het land door de crisis steeds meer moeite kost. Ondertussen wankelt het regime van Maduro waarbij jarenlang sprake is geweest van wanbeleid. Een heleboel landen, waaronder de Verenigde Staten en vrijwel alle buurlanden van Venezuela inclusief Nederland, erkennen Maduro niet meer als rechtmatig president. Dat is voor die landen de parlementsvoorzitter Juan Guaidó, die zich in januari tot interim-president heeft uitgeroepen.