Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het regime van de Venezolaanse machthebber Nicolás Maduro moet ‘krachtiger en doelmatiger worden omsingeld’. Dat zei de Colombiaanse president Iván Duque gisteren bij een bijeenkomst van de Grupo de Lima in Bogota.

F01 Maduro omsingelen 3Colombia en Peru hebben wel laten weten geen voorstander te zijn van militair ingrijpen in het noodlijdende Zuid-Amerikaanse land, iets wat de Verenigde Staten niet uitsluiten. Duque sprak er gisteren over met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en de zelfuitgeroepen en inmiddels door meerdere landen erkende interim-president van Venezuela, Juan Guaidó. Pence stelde meer sancties tegen Venezuela in het vooruitzicht.
Een dag eerder liet de Amerikaanse stafchef Mike Pompeo tegenover persbureau AFP weten dat de dagen van Maduro geteld zijn en liet Guaidó doorschemeren dat een verzoek om militaire interventie nabij is. Naast Colombia en Peru heeft ook de Europese Unie gisteren echter de mogelijkheid van een militaire interventie in Venezuela om Maduro uit het zadel te stoten, verworpen. Dat maakte een woordvoerder van EU-buitenlandminister Federica Mogherini bekend.
De veertien landen die gisteren in Bogota bijeenkwamen - de Grupo de Lima - willen Venezuela helpen door het falende en corrupte regime van Maduro te beëindigen. Het Zuid-Amerikaanse land maakt een diepe crisis - zowel op humanitair als economisch gebied - mee en inmiddels zijn meer dan 3,4 miljoen mensen het land ontvlucht, zo maakte de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) en de internationale organisatie voor migratie (IOM) onlangs bekend. 
Vanuit verschillende landen is het initiatief gestart om humanitaire hulp naar Venezuela te sturen. Maduro wil echter geen hulp vanuit het Westen accepteren. De eerste vrachtwagens, die zaterdag over de grens bij de Colombiaanse stad Cúcuta Venezuela binnenkwamen, werden daar door het leger van Venezuela in brand gestoken. En het schip ‘Midnight Stone’ uit Puerto Rico moest, met aan boord tonnen aan hulpgoederen, omkeren vanwege een bedreiging door de Venezolaanse marine. De Midnight Stone en de Seven Seas weken uit naar Bonaire en vervolgens naar Curaçao. Wanneer een nieuwe poging wordt ondernomen, is vooralsnog onduidelijk.
Bij de hevige onrust bij de grens tussen Colombia en Venezuela, maar ook bij de grens tussen Brazilië en Venezuela zijn afgelopen weekend ten minste drie doden en 300 gewonden gevallen. Bij de bijeenkomst in Bogota van gisteren vroeg Guaidó om een moment van stilte voor deze slachtoffers.
Ook bedankte Guaidó wederom Curaçao voor haar bereidheid als hub te fungeren voor het leveren van humanitaire hulp aan Venezuela. Ook uitte de interim-president van Venezuela zijn dankbaarheid aan Colombia en Brazilië, die zich solidair hebben opgesteld met het Venezolaanse volk. ,,Onze enorme en speciale dankbaarheid aan Colombia, Brazilië en Curaçao; broeders die tijdens deze laatste uren als nooit tevoren zijn toegewijd aan de vrijheid van Venezuela. Jullie zullen voor eeuwig op ons kunnen rekenen wanneer de vrijheid en democratie in jullie land moet worden verdedigd.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.