Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Statendelegatie die naar Suriname is afgereisd voor het Contactplan, waarbij de parlementen van de voormalige koloniën van Nederland voor overleg samenkomen, heeft gisteren de hand geschud van president Desi Bouterse.

statenbouterseDat dit op de agenda stond is door de in Nederland wonende Theo Para (pseudoniem) niet in dank afgenomen. Theo Para verzet zich al jaren tegen het regime van Bouterse. Hij schrijft: ,,In het kader van het Contactplan brengen delegaties van de parlementen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten een bezoek aan de Nationale Assemblée in Suriname. In Suriname, dat al warmloopt voor de verkiezingen, heeft de NDP-gedomineerde Nationale Assemblée (het Surinaamse Parlement, red.) al bekendgemaakt dat de Caribische delegaties ook president Bouterse zullen bezoeken. Het Contactplan is voor contact tussen parlementsleden. Het weigeren van een ontmoeting met een president, die in Nederland voor drugssmokkel is veroordeeld en tegen wie een strafeis loopt voor de decembermoorden, zou de Caribische delegaties sieren. Onder de vijftien slachtoffers waren Bram Behr, geboren op Curaçao, en Frank Wijngaarde en Lesley Rahman, geboren op Aruba.”
Voor Curaçao reisden Statenvoorzitter William Millerson (PAR), Ana-Maria Pauletta (PAR), Rennox Calmes (PIN), Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK), Meindert ‘Menki’ Rojer (KdNT), Jaime Córdoba (PS) en Marilyn Moses (MP) naar Suriname.
Gevraagd om een reactie op Para stelt Calmes: ,,De parlementen maken afspraken om op bepaalde punten samen te werken. We tekenen geen overeenkomst met de president. Als je op bezoek bent in een vreemd land, dan houd je daar ook beleefdheidsbezoeken, en ook al ben ik het persoonlijk ergens mee eens of oneens, ik vertegenwoordig mijn land en dan leg je dit soort bezoeken af. Dat is hetzelfde als president Donald Trump van de Verenigde Staten overleg voert met Noord-Korea of Nederland met Rusland terwijl dit land verdacht wordt een vliegtuig met veel Nederlanders en een Curaçaoënaar neergeschoten te hebben. Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog toch contact onderhouden met Duitsland? Mijn vraag is, wanneer is het wel gepast? Suriname heeft op democratische wijze zijn president gekozen en er rest mij niets anders dan dat te respecteren.”
De parlementariër vervolgt: ,,Nederland heeft in Venezuela Juan Guaidó erkend als interim-president, waar ik mee wil zeggen dat in de wereld van vandaag, geopolitiek gezien van alles gebeurt. Ik vind dat wij als Curaçao contact moeten houden met de wereld en de stem van het volk in een land moeten respecteren. Stel je voor dat een ander land tegen ons zegt dat het niets meer met ons te maken wil hebben omdat dat land het niet eens is met onze constellatie in het Koninkrijk en ook omdat de Nederlanders Tula hebben vermoord, terwijl de Curaçaose bevolking zelf voor deze positie in het Koninkrijk gekozen heeft in een referendum. Natuurlijk moeten we rekening houden met de getroffen families in de decembermoorden, maar dat kan ontwikkeling niet in de weg staan.”
Op dit moment bespreken de parlementen waar samenwerking mogelijk is, zoals op het gebied van landbouw, visserij en de dierhouderij. Vorig jaar is in Suriname overleg gevoerd met vele landen in het Caribisch gebied over de klimaatveranderingen in het kader van de Inter-Parliamentary Union (IPU) en waren ambtenaren van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) in Suriname om de economische banden aan te halen. ,,Kortom, de ontwikkelingen gaan door”, aldus Calmes.
Pauletta stelt: ,,Ik begrijp het punt dat Para maakt. Ik wil benadrukken dat het bezoek aan de president, de vicepresident en de minister van Buitenlandse Betrekkingen echt een beleefdheidsbezoek was, op uitnodiging van het Surinaamse parlement. Het Contactplan zal volgend jaar zijn vijftigste verjaardag vieren en de voortgang van het Contactplan is het doel van het bezoek van de Statenleden aan Suriname.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.