Consultant spil in ‘paralleltraject’ ex-directeur RdK met Count
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met het ‘paralleltraject’ dat ex-directeur Roderick van Kwartel, de technisch manager en de projectcoördinator van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) samen met een consultant waren ingeslagen, was 750.000 dollar plus nog omvangrijke bedragen oplopend tot mogelijk 4,25 miljoen dollar in de toekomst gemoeid.
Dat staat in de eindrapportage van het onderzoek door Ivy Advocaten in Amsterdam naar de (uitlokking) tot omkoping in verband met de selectie van een partner voor de overname van de Isla-raffinaderij en olieterminal bij Bullenbaai. Het Antilliaans Dagblad heeft het ‘vertrouwelijk en geprivilegieerd’ rapport, dat haarfijn uit de doeken doet wat heeft plaatsgevonden.
Het aantrekken van een nieuwe operator voor de Curaçaose raffinaderij is van cruciaal nationaal belang; en staan duizenden banen op het spel en het welslagen ervan bepaalt of er economische groei zal zijn of juist een forse krimp, mogelijk zelfs crisis. Het relaas van Ivy wekt regelmatig de indruk alsof omkoping de gewoonste zaak van de wereld is voor betrokkenen genoemd in het rapport.
Het gewraakte voorstel werd gedaan aan Count. Count - in een consortium met een Amerikaanse partner, AOT - heeft als geïnteresseerde partij aan het Isla-aanbestedingstraject deelgenomen. IHS Markit, in april 2018 door RdK als externe, coördinerende en adviserende partij ingeschakeld, heeft Count/AOT uitgenodigd om in gesprek te gaan over de toekomstmogelijkheden van de raffinaderij. ,,Count is sinds januari 2018 met RdK en Isla in gesprek en gebruikt intern hiervoor codenaam ‘Project Turtle’”, aldus het rapport.
,,Bestaan er concrete aanwijzingen dat zich in het aanbestedingstraject vis-à-vis bieder Count onregelmatigheden (en/of strafbare feiten) hebben voorgedaan?” is de belangrijkste onderzoeksvraag van Ivy. Die vraag wordt wat betreft onregelmatigheden bevestigend beantwoord en het rapport noemt daarbij ‘SD, TM en PC van RdK’. Die staan voor statutair directeur Van Kwartel, de technisch manager en projectcoördinator.
Bekend is dat zij inmiddels aan de kant zijn gezet. De kwestie en het onderzoek hebben echter tot aanzienlijke vertraging geleid bij de evaluatie van de uiteindelijke voorkeurskandidaat in het project Arawak, de zogenaamde ‘preferred partner’. Dit terwijl de klok tikt voor Isla dat sinds 1985 wordt geëxploiteerd door het Venezolaanse PdVSA, maar waarvan het contract per eind 2019 eindigt.
Op pagina 4
‘Winstdeling’ bij selectie Count/AOT