Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De partij die telecommunicatiebedrijf UTS overneemt wordt eigenaar van alle aandelen van de overheids-nv.
Dat zegt minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).
Met uitzondering van ‘enkele onderdelen’ wordt het hele bedrijf verkocht. Jesus-Leito: ,,De bedoeling is dat een nieuwe eigenaar 100 procent van de aandelen verkrijgt.” Het is geen uitverkoop, benadrukt de minister. ,,We weten wat het bedrijf waard is en wat we ervoor willen hebben.” Het Land Curaçao bezit 87,5 procent van de aandelen in UTS, Sint Maarten de overige 12,5 procent.
De VVRP-minister wilde ook gisteren niet bevestigen dat er onderhandelingen worden gevoerd met Liberty Latin America. De minister is gebonden aan een geheimhoudingsovereenkomst zolang er nog geen akkoord is. De hoop was dat partijen er vóór het begin van 2019 uit zouden zijn. Maar dat is dus niet gelukt. ,,Er zijn een paar punten die we moeten uitonderhandelen”, zegt Jesus-Leito, die optimistisch is en een goed resultaat verwacht, maar zich niet wil laten vastpinnen op een datum. De potentiële koper heeft aangegeven wat hij wil, evenals de overheid. ,,We verschillen daarover niet van mening.”
Waar in ieder geval niet aan getornd kan worden is dat de telecommunicatiemarkt open blijft voor meerdere spelers. Van een monopolie kan geen sprake zijn. De bewindsvrouw: ,,Ons standpunt als overheid is dat meerdere partijen toegang moeten hebben tot de markt.”
De toekomstige particuliere eigenaar van de nu nog overheids-nv moet bovendien ‘minimaal’ de service kunnen garanderen die de UTS-klanten gewend zijn en moet de afspraken die met het personeel zijn gemaakt over afvloeiingsregelingen respecteren.
Dat roept de vraag op waarom een bedrijf interesse zou hebben in het noodlijdende telecommunicatiebedrijf. Niet alleen vanwege de erfenis van een personeelsbestand dat in 2020 moet zijn geslonken van 480 tot 200 medewerkers, maar vooral omdat over 2017 nog een verlies werd genoteerd van 31 miljoen gulden. De UTS Group levert behalve telefoon- en internetdiensten, televisieprogramma’s via TeleCuraçao en digitale kabel-tv via TDS. Bovendien behoort het datacentrum Blue Nap Americas op Seru Mahuma tot de groep.
Dat de overheid gesprekken voert met Liberty Latin America wordt niet officieel bevestigd. Maar onwaarschijnlijk is het niet. De Latijns-Amerikaanse poot is een afsplitsing van Liberty Global en nam in 2014 al Columbus International Inc. over dat onder andere onder de merknaam Flow internettelevisie aanbiedt. Met UTS zou Liberty Latin America een groot deel van de Curaçaose breedband- en mobiele internetmarkt in handen hebben. Maar er speelt mogelijk nog iets. Liberty Global is na de verschillende overnames de moedermaatschappij waaronder alle bedrijven vallen die in het Caribisch gebied glasvezelkabels aanbieden. Dat wil zeggen op dit moment. Want Digicel-oprichter en miljardair Dennis O’Brien probeert het machtsbolwerk van Liberty doorbreken met het bedrijf Deep Blue Cable dat op Saint Lucia is gevestigd. Deep Blue Cable wil een glasvezelkabel op de zeebodem leggen die in eerste instantie op 12 en uiteindelijke op 28 eilanden in het Caribisch gebied, waaronder Curaçao, aan land moet komen. Een deskundige zei vorig jaar augustus in gesprek met deze krant dat het een bewuste selectie is en er duidelijk een overlap is met het netwerk van Digicel is. Volgens de website van Deep Blue Cable wordt komend jaar begonnen met de installatie van de 10.000 kilometer lange kabel en kunnen telecommunicatiebedrijven vanaf 2020 van de diensten gebruikmaken.