Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria di Kòrsou (RdK) staat achter het initiatief van de Isla-vakbonden Apri en PWFC, die hun voorzitters naar Caracas stuurden om de positie van het personeel van de raffinaderij voor volgend jaar veilig te stellen.
RdK heeft het Venezolaanse oliebedrijf PdVSA onlangs laten weten een ‘preferred bidder’ te hebben geselecteerd voor verdere onderhandelingen over de overname en de modernisering van de raffinaderij op Curaçao. De niet-geselecteerde kandidaten is gevraagd pas op de plaats te houden, zolang pogingen worden gedaan om een Memorandum of Understanding (MoU) met de kandidaat van voorkeur af te sluiten. ,,De werknemers van Isla zijn bezorgd wat er het komende jaar gaat gebeuren, nu er een grote kans bestaat dat PdVSA niet blijft, maar er wel nog een jaar te gaan is”, zegt interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy van RdK. ,,Zij willen de zekerheid dat 2019 een productief jaar wordt met behoud van werk en salarissen. Dat willen zij overbrengen bij de directie van PdVSA en daar staan wij achter. Wij willen ook dat de productie van Isla weer op gang komt.”
Apri-voorzitter Gherrel Remilia en PWFC-voorzitter Angelo Meyer zijn samen met hun adviseur en oud-vakbondsman Errol Cova in Venezuela om gesprekken te voeren met de top van PdVSA. Wie zij daar hebben gesproken en of daarmee meer opheldering is over wat er het komend jaar staat te gebeuren, werd gisteren niet duidelijk. De Lannoy had ‘nog niets gehoord’. Maar als de vakbondsleiders een afspraak krijgen met de mensen hoog in de hiërarchie van PdVSA dan is dat al een verdienste. ,,Want dat is niet gemakkelijk”, zegt De Lannoy. ,,En als wij dan de toezegging krijgen dat er olie hierheen komt, dan helpt dat zeker.” Want of het echt lukt om van 2019 een productief jaar te maken, hangt helemaal af van de aanvoer van olie. De Lannoy: ,,De productie van olie in Venezuela is niet wat het geweest is. PdVSA kan niet leveren zoals tien jaar geleden. Curaçao staat dan ook niet als enige in de rij voor olie.”
Eerder deze week maakte de Isla-directie bekend dat Curaçao Refinery Utilities (CRU) na een half jaar weer stroom, stoom, gedistilleerd water en gecomprimeerde lucht gaat leveren aan de raffinaderij. Daarmee is de raffinage van olie ook weer mogelijk. ,,Nu zien wij graag dat de productie van olieproducten goed op gang komt”, zegt de Lannoy. Inmiddels heeft een tanker uit Venezuela olie geleverd bij Bullenbaai.