Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Julianadorp is vanaf heden ’slim verlicht’. Minister Zita Jesus-Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning drukte woensdagavond op de knop waarmee het gloednieuwe, slimme verlichtingssysteem werd geactiveerd, onder toeziend oog van Armin Konket, die als minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening verantwoordelijk is voor energiezaken.
Het ‘slimme’ verlichtingsnet in Julianadorp maakt deel uit van een pilotproject van Aqualectra dat een intelligent verlichtingsnet wil gaan aanleggen over heel Curaçao. Julianadorp, en straks ook Ser’i Dòmi, gelden daarbij als testwijken, mede vanwege de keuze voor Seru Pretu als locatie voor de eerste antenne met zender, die signalen stuurt van de centrale van Aqualectra naar het verlichtingssysteem en andersom. Het slimme verlichtingssysteem functioneert dankzij een innige samenwerking tussen Aqualectra en UTS, dat voor de dataverbinding zorgt via de zendmast.
Straks kan elke lichtmast afzonderlijk bediend worden vanuit de centrale. Alle 550 straatlantaarns in Julianadorp en Ser’i Dòmi zijn voorzien van energiebesparende ledlampen, die op afstand kunnen worden bediend; ze kunnen dus heel fel branden, of juist heel zachtjes, al naargelang de wens en of noodzakelijkheid, precies zoals thuis met een dimmer. Bovendien meldt elke lantaarnpaal ‘zich’ bij de centrale indien er een storing is en kan op ‘knipperstand’ worden gezet bij wijze van waarschuwing bij een noodsituatie.
Julianadorp is nu de best verlichte wijk van het eiland. Logischerwijs wilden veel bewoners getuige zijn van het ‘historische moment’ toen Jesus-Leito de verlichting inschakelde. Het pilotproject kost 1,6 miljoen gulden en zal zowel Aqualectra als UTS veel data en informatie opleveren, die dan weer gebruikt wordt om op termijn de slimme verlichting te gaan uitbreiden over het gehele eiland.
Aqualectra start in 2019 tevens een project waarbij huizen en bedrijven worden voorzien van een zogenaamde ‘slimme meter’, een digitale energiemeter die bijhoudt hoeveel stroom je verbruikt en die de meterstand automatisch naar je energieleverancier stuurt. Met behulp van een energie-app kun je ook je eigen energieverbruik monitoren en reguleren.