Curator: Faillissementen betreffen vastgoedvennootschappen
Van en onzer verslaggevers
Willemstad - Hoewel het verzoekschrift, naar nu pas blijkt, al op 30 oktober werd ingediend, kwam het faillissement van beide vastgoedvennootschappen Kura Hulanda afgelopen donderdag voor velen toch als een verrassing.
Zelfs insiders en sommige betrokkenen waren niet op de hoogte. Er werd nog altijd gewerkt aan een min of meer rimpelloze overgang/doorstart onder een andere eigenaar.
Nadat een overnamedeal met Carlos Londoño van On Vacation uit Colombia was afgeketst en het er zeer somber uitzag, bleek er vrij onverwacht zicht op een geïnteresseerde groep uit het buitenland waarmee een letter of intent (LoI) is getekend. En naar verluidt meldde zich vrij recent onder andere ook een lokale investeerdersgroep.
Deze week werd op verzoek van ontwikkelingsbank Korpodeko en Stichting Economische Ontwikkeling (SEO) - beide min of meer aan de overheid gerelateerde financiële instellingen - de stekker uit de hoofdvennootschappen getrokken. Ruim een maand nadat de verzoeken tot faillietverklaring waren ingediend.
Het betreft de onroerendgoed-nv’s en niet de exploitatiemaatschappijen, stelt curator Arend de Winter met klem. ,,De operator is nog actief.” Bij zijn weten is dat formeel nog GHL Hoteles, die hiervoor de vlag van Sonesta gebruikt.
Op de website van GHL komen Curaçao en Kura Hulanda echter niet meer voor. En een informant laat weten dat het allang geen Sonesta meer is. Het dagelijks management is in handen van Jeanette Bonet van Bon Ami Hospitality. Zij was nog onbereikbaar voor deze krant, maar de receptie bevestigde dat de hotels nog wel operationeel zijn.
De twee vastgoedvennootschappen - NV Kura Hulanda (aan de Langestraat in Otrobanda) en NV Kura Hulanda Westpunt (te Playa Kalki) - zijn ‘onbestuurd’, zo heeft curator De Winter vernomen van het advocatenteam van Korpodeko en SEO. Voormalig directeur Peter Heinen zou al een tijd geleden zijn vertrokken.
Deze krant berichtte eerder dat de oprichters en eigenaren, Jacob Gelt Dekker (70) en John Padget (81), niet langer bereid waren nog meer geld te steken in de noodlijdende hotels. Hun namen komen nog wel voor als bestuursleden van Kura Hulanda Foundation, met Intertrust (Curaçao) als procuratiehouder. Deze stichting heeft als doel een ‘steunfonds voor bijzondere noden’ te zijn.
Met medewerking van de kredietverstrekkers - MCB Bank, Girobank en dus ook Korpodeko en SEO - werd tot voor kort naarstig gezocht naar een kandidaat, die het onroerend goed tegen een flinke korting kon kopen. On Vacation kon de leningenschuld van circa 36 miljoen dollar zelfs voor de helft overnemen en deze uit de exploitatie aflossen.
Een zoektocht in het Handelsregister laat zien dat de registratie van beide vennootschappen ‘is opgeheven’. Al per 16 juli 2018. Zowel van NV Hotel Kura Hulanda, opgericht in november 1999, als van NV Hotel Kura Hulanda (Westpunt), opgericht in augustus 2004.
Geen registratie en geen directeuren dus. Zoals advocaat Robert Bottse van HBN Law ook schrijft op 3 december jongstleden aan het gerecht: ,,Er zijn geen bestuurders meer ingeschreven”. Toch is geprobeerd, blijkbaar tevergeefs, de schuldenaar op te roepen.
Omdat dit niets heeft opgeleverd, was het daarom volgens Korpodeko en SEO weinig zinvol de behandeling van het faillissementsverzoek (pas) op 29 januari 2019 te laten plaatsvinden, zoals kennelijk aanvankelijk de bedoeling was. Overigens heeft de schuldenaar nog wel een week het recht, acht dagen na de dag van de faillissementsuitspraak, om zich te verzetten.
Korpodeko en SEO willen de onroerende bezittingen én de bedrijfsactiviteiten overdragen aan ‘een derde’. Dit moet middels een ‘gecontroleerde afwikkeling van het faillissement’. Wie de ‘enkele gegadigden’ zijn wordt niet bekendgemaakt.
Vandaag staan de faillissementen in een advertentie elders in deze week officieel gemeld door curator De Winter. Het is nog niet bekend wanneer de verificatievergadering plaatsvindt.