Naasten begeleiden oud-premier in afscheidsstoet naar de gevangenis
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Oud-premier Gerrit Schotte (MFK), die gisteren zijn gevangenisstraf is begonnen, zit opgesloten in hetzelfde blok als de voor seksueel misbruik van verschillende meisjes en vrouwen veroordeelde ‘apostel’ Orlando Balentina. Dat verneemt deze krant uit welingelichte bronnen.

schottesdkk
Schotte vertrok na een meldingsplicht van het Openbaar Ministerie te hebben ontvangen gisteren om 8.45 uur uit huis richting de gevangenis op Koraal Specht. Bij de kerk van Koraal Specht stapte hij uit de auto om samen met zijn levenspartner Cicely van der Dijs, zijn zus, vader, partijgenoten en een groepje aanhangers de heuvel op naar het detentiecentrum te lopen. Met de bijbel in de hand nam de MFK-leider bij het hek afscheid en liep - vergezeld door raadsvrouw Marije Vaders en een bezorgde Van der Dijs - het terrein van de gevangenis op.
Binnen werd door zowel Schotte als Vaders het onherroepelijke vonnis van de Hoge Raad betekend. Daarmee werd de politicus officieel gedetineerde en daarmee de verantwoordelijkheid van Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). Na het betekenen van het vonnis nam Van der Dijs afscheid en werden aan Schotte de huisregels voorgelegd. Vervolgens vond het intakegesprek plaats waarbij persoonlijke gegevens van de oud-premier werden genoteerd. Ook werd hij gemeten, zijn er foto’s gemaakt, is een medisch onderzoek verricht om vast te stellen dat Schotte in goede gezondheid verkeert en is een psychiatrisch onderzoek gepland om de geestelijke gesteldheid van de gevangene te bepalen. Voordat Schotte naar zijn cel werd begeleid kreeg hij een aantal artikelen mee, waaronder een matras en een kussen en persoonlijke producten zoals een tandenborstel, tandpasta, zeep en gevangeniskleding.
Naast Balentina zitten onder anderen ook oud-politieagenten opgesloten in hetzelfde blok als Schotte, zo verneemt deze krant van haar bronnen. In totaal gaat het om ongeveer 20 man. Gevangenisdirecteur Urny Floran laat desgevraagd tegenover deze krant weten geen gegevens te kunnen verstrekken van gedetineerden, maar verklaart wel dat ‘de veiligheid van Schotte in het blok waar hij vastzit, gegarandeerd wordt’.
De MFK-leider, die is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor onder andere ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte, is nu één van de 450 gedetineerden van SDKK en hij kost - net als overige gedetineerden - het Land Curaçao ongeveer 350 gulden per dag. Dagelijks krijgt hij drie maaltijden voorgeschoteld en kan hij deelnemen aan verschillende resocialisatieprojecten die binnen de gevangenis worden georganiseerd. Eens in de twee weken mag bij gedurende een uur bezoek ontvangen.
Bij zijn afscheid voor het hek van de gevangenis wilde Schotte de pers niet voor een laatste keer te woord staan. ,,Want ik beschouw het niet als mijn laatste woord”, zo liet hij ten overstaan van de media, familie en aanhangers weten. Bij het naar binnen lopen, stak hij zijn vuist in de lucht en zei hij ‘Mi ta bai bin bèk’ (ik ben zo terug).

Foto Jeu Olimpio


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.