Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De naam Insel Air zal na de overname door interCaribbean Airways alleen nog op papier blijven bestaan. De Curaçaose bv is namelijk eigenaar van het Air Operator Certificate (AOC) en daar gaat het om.

F06 Insel op schemaDat zegt de huidige algemeen directeur (ceo) van Insel, Lars de Brabander, in gesprek met het Antilliaans Dagblad. De Brabander verwacht niet dat interCaribbean, dat volgens het concept-crediteurenakkoord 100 procent eigenaar wordt van de Curaçaose maatschappij, de naam Insel nog zal gebruiken. ,,Dat lijkt me niet verstandig en zou ik zelfs afraden. Insel lag niet meer zo goed in de markt.” Als de crediteuren op 4 december instemmen met het akkoord en bovendien de aandeelhouders groen licht geven, zal Insel Air International bv waarschijnlijk alleen nog in het handelsregister van de Kamer van Koophandel voorkomen. De bv bezit het Air Operating Certificate dat volgens de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport wordt afgegeven aan ondernemingen die over ‘voldoende beroepsbekwaamheid en organisatie beschikken om de veiligheid van hun activiteiten te garanderen’. ,,Bij deze overname gaat het om dat AOC”, zegt De Brabander. ,,Het certificaat bepaalt ook welke routes zijn verleend aan Insel. Dat is waar het om draait.”
Anders dan het Colombiaanse bedrijf Synergy, onder andere eigenaar van Avianca, wil interCaribbean Airways, dat op de Turks & Caicos Islands is gevestigd, wel een deel van de organisatie op Curaçao behouden. De onderhandelingen met Synergy liepen december vorig jaar op niets uit. Destijds legde Etienne Ys, als voorzitter van de commissie die de onderhandelingen namens de overheid voert, uit dat er wel sprake moet blijven van een nationale luchtvaartmaatschappij, onder andere vanwege de internationale verdragen waaraan Curaçao gebonden is. De Brabander: ,,Synergy wilde alles vanuit Colombia doen met eigen mensen en eigen vliegtuigen. Dat is nu anders. De bv Insel Air blijft bestaan in het handelsregister. Het blijft een lokale club.”
De Insel-directie is al enkele weken in gesprek met de beoogde nieuwe eigenaar. Wat de overname precies gaat betekenen voor personeel, aantal vluchten en toestellen, hangt af van beslissingen die nog moeten worden genomen. De extra vliegtuigen zijn eigendom van de nieuwe eigenaar. Insel heeft zelf nooit toestellen in bezit gehad, die werden geleaset via het bedrijf Best Value Great Care.
In ieder geval zal dus niet alles vanuit Turk & Caicos Islands worden aangestuurd. De Brabander: ,,Hier op Curaçao is ook een organisatie nodig. We kunnen veel zaken integreren, zoals het maken van de vluchtschema’s.” Insel deelt haar kennis over de regio en de markt met interCaribbean. ,,We weten al jaren wat verkoopbaar is en wat niet”, zegt De Brabander. ,,Zeker als het gaat om de routes tussen Aruba, Bonaire en Curaçao stellen mensen een familiebezoekje al snel uit als een ticket te duur is.”
Dat er onder interCaribbean nog een chief executive officer (ceo) de leiding heeft over de organisatie in Curaçao, ligt ook niet voor de hand. De Brabander: ,,Ik denk eerder aan een general manager die rapporteert aan de directie in de Turk & Caicos Islands.”
Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling heeft voor vanmiddag een persconferentie aangekondigd waarin hij meer informatie zal geven over de laatste ontwikkelingen rondom Insel Air.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.