Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Zwolle - Het omwisselen in dollars door toeristen - ook wel bekend als dollartoerisme - werd lange tijd gedoogd op Curaçao.
Dat stelde de advocaat van Omer Grynsztein (44), één van de verdachten in de grote witwaszaak Cymbal, gisteren tijdens een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Zwolle. Zo schrijft het ANP.
Naast Omer Grynsztein zijn ook Itzhak Grynsztein, Izchak Zahavi en Nachman Grynsztein - allen familieleden - verdachten in de omvangrijke zaak. In de zaak wordt de familie Grynsztein uit Curaçao verdacht van het witwassen van in totaal ruim 322 miljoen dollar. Het Openbaar Ministerie spreekt van een criminele organisatie die op grote schaal gebruikmaakte van het dollartoerisme uit Venezuela. Daarbij kochten Venezolanen zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie maar in werkelijkheid kregen ze Amerikaanse dollars tegen een commissie.
Tot de criminele organisatie van de familie Grynsztein behoren volgens het Openbaar Ministerie naast hun Amsterdamse bedrijf CPG Worldwide - ‘groothandel in onderkleding’ - vijftien andere bedrijven op Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, de Britse Maagdeneilanden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
Hun handel in lingerie was volgens het OM een dekmantel. ,,Belangrijke klanten voor de wasserette waren Venezolanen. Die gingen met hun regeringscreditcard naar Grynsztein-winkels op de Antillen voor nepaankopen van bijvoorbeeld lingerie.” In werkelijkheid ging het de Venezolanen om de felbegeerde dollars.
Een grote leverancier van dollarbiljetten voor de Grynsztein-wasmachine is volgens het Openbaar Ministerie de voor belastingfraude al veroordeelde Curaçaose loterijbaas Robbie dos Santos.