Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Oranjestad - Een go-fast is ten noorden voor de kust van Aruba volledig in vlammen opgegaan, tijdens een actie van de marine.
Mogelijk is daarbij een drugstransport onderschept, maar omdat er niets van de boot over is, is dat nooit met zekerheid vastgesteld.
Zo blijkt uit een persbericht dat gisteren door de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZCarib) werd uitgestuurd. De actie vond plaats vlak na de ceremoniële binnenkomst van de Zr.Ms. Friesland op Aruba in september. Het marinehoofdkwartier op Curaçao ontving een melding over een mogelijk drugstransport ten noorden van Aruba en de bemanning werd direct teruggeroepen van de wal om de zee op te gaan.
Een Dash-8 vliegtuig van de kustwacht had tijdens een patrouillevlucht een go-fast gedetecteerd, ongeveer vijftig mijl ten noorden van Aruba. De marine zette behalve het stationsschip, ook de NH-90 helikopter in om de snelle motorboot op te sporen. Dat lukte algauw. Maar de bemanningsleden van de go-fast gaf geen gehoor aan de stopsignalen en waarschuwingsschoten. Integendeel, ze probeerden er juist met hoge snelheid vandoor te gaan in oostelijke richting.
De scherpschutter in de helikopter heeft vervolgens de buitenboordmotoren uit kunnen schakelen door er gericht op te schieten. Bij een laatste schot vatte een van de motoren vlam, waarna het vuur zich snel verspreidde over de gehele boot. De opvarenden sprongen overboord en konden zich snel in veiligheid stellen door het reddingsvlot dat vanuit de Dash-8 naar beneden werd geworpen.
Maar de bemanning van de Frisc, een van de snelle onderscheppingsboten die werd uitgestuurd vanaf de Zr.Ms. Friesland, slaagde er door de ‘heftige vlammenzee’ niet meer in om het vuur te blussen. De go-fast is uiteindelijk na een succesvolle bluspoging met een waterkanon, vanaf het grote schip, afgezonken. Maar of er inderdaad drugs aan boord waren, blijft daardoor een raadsel.
Desondanks zegt commandant Nicole Kuipers trots te zijn op haar bemanning en wordt er gesproken van de derde succesvolle drugsonderschepping voor de Zr.Ms. Friesland. ,,We hadden zeer beperkt de tijd om de achtervolging op de go fast in te zetten. Met maximale inzet hebben we het voor elkaar gekregen om zo snel mogelijk de haven te verlaten om deze onderschepping te kunnen doen.”
Het Oceangoing Patrol Vessel van de Koninklijke Marine is nog tot eind november als stationsschip actief in het Caribisch gebied. De 91 bemanningsleden staan tot die tijd nog klaar voor kustwachttaken, counterdrugsoperaties en humanitaire hulpverlening in de regio.