Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Selikor-directeur Wesley Kook begrijpt niet dat de overheid zomaar van de een op de andere dag, midden in een jaar, een korting van vijf procent afdwingt op het vuilverwerkingsbedrijf.
,,Als wij het eerder weten, dan kunnen we bij het opstellen van onze begroting aan het begin van een jaar rekening houden met een lagere vergoeding van de overheid. Nu worden we voor een voldongen feit gesteld”, aldus Kook. Daarnaast is het niet duidelijk wáár de regering 5 procent op kort. ,,Is dit 5 procent op het voorschot dat wij ontvangen of is dit 5 procent op de totale door ons ingediende begroting?”, zo vraagt Kook zich af. De begroting bedraagt jaarlijks circa 34 miljoen gulden, waarvan 26 tot 28 miljoen gulden door de overheid voorschoten wordt.
Kook heeft volgende week een afspraak met de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Römer (PIN) om meer duidelijkheid te krijgen. Hij legt uit dat er vaak gedacht wordt dat Selikor subsidie ontvangt. Maar dit is een misconceptie. ,,Selikor verleent diensten aan de Curaçaose samenleving en daarvoor wordt het bedrijf vergoed door de regering. Jaarlijks wordt er een begroting ingediend en krijgt Selikor een voorschot hierop van de overheid. Nadat er een jaarrekening is gemaakt, komt er een verrekening van wat het bedrijf nog van de overheid tegoed heeft.”
Ook heerst er een misverstand over de 20 gulden vuilverwerkingsbelasting die Selikor ten goede zou komen. Kook: ,,Het gaat hier om een vergoeding door elk huishouden dat van onze diensten gebruikmaakt. Maar dit geld is een belasting die de overheid int via de Belastingdienst. Hiermee kan de begroting van Selikor (deels) door de overheid gedekt worden, maar het is aan de overheid ervoor te zorgen dat dit geld geïnd wordt en het geld is van de regering.”
Op dit moment heerst er enigszins onrust onder het Selikor-personeel dat zich zorgen maakt over mogelijke gedwongen ontslagen. ,,De kop in de ochtendkrant Èxtra van vrijdag is verkeerd. Daarin staat dat het bedrijf 50 procent moet bezuinigen. Met een aangekondigde korting van 5 procent zou dit natuurlijk wel een beetje overdreven zijn. Wel is het zo dat er bezuinigd moet worden. Enerzijds heeft Selikor dat al gedaan door geen gebruik meer te maken van uitzendkrachten. Ook probeert het bedrijf zo veel mogelijk overtime te voorkomen. Verder wordt er bezuinigd op het inhuren van materieel, zoals bulldozers voor de vuilstortplaats of in het geval eigen materieel defect is. De kans is groot dat de korting van de regering invloed gaat hebben op de dienstverlening, zeker in de drukke decembermaand die gaat komen. Maar vooralsnog hoeft het personeel zich geen grote zorgen te maken. Daarover heb ik volgende week een persoonlijk onderhoud met de werknemers en de vakbond”, zo besluit de directeur.