Van onze redactie
Willemstad/Antwerpen - Het kabinet van de Vlaamse minister van Leefmilieu stelde dat het Belgische Oilchart International, mits aan enkele voorwaarden werd voldaan, het product van het asfaltmeer op Curaçao mochten invoeren.

F05 Oilchart asfaltmeer SchauvliegeAldus Christian Kint namens Oilchart tegenover De Morgen.
,,Overheidsdienst Ovam en de milieu-inspectie lieten per e-mail weten dat ze het advies van de minister zouden respecteren.” De krant De Morgen weet dat Ovam over het algemeen voorzichtig is met het uitreiken van vergunningen die afvalstoffen tot brandstoffen maken, omdat schadelijke bestanddelen dan in de atmosfeer komen. Bovendien komen schepen regelmatig in de problemen op zee door de minderwaardige brandstof.
In België is in de media ophef ontstaan over een zwendel van Oilchart met materiaal dat door Asphalt Lake Recovery op Curaçao uit het asfaltmeer, gevestigd naast de Isla-raffinaderij, wordt gehaald. Het Antilliaans Dagblad berichtte hier gisteren over. De rel reikt inmiddels verder en raakt ook de Belgische politiek.
Het Antwerpse bedrijf Oilchart kreeg in 2015 de toestemming van het Vlaamse kabinet-Schauvliege om scheepsbrandstof te verkopen die echter volgens het parket zwaar vervuild is. Het gerecht onderzoekt of het kabinet wist dat het om vervuilde olie ging. ,,Dit is een erg lucratieve business.”
Een kabinetsmedewerker van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is op non-actief gezet na een huiszoeking van het parket van Antwerpen bij het kabinet. Dat ontdekten de Mediahuis-kranten in België en is bevestigd door het kabinet-Schauvliege. In januari 2015 besliste de kabinetsmedewerker dat de ingevoerde brandstof van Oilchart International geen afvalstof was.
Oilchart verkocht die stookolie vervolgens aan grote schepen in internationale wateren, wat bunkeren heet. Het gerecht vermoedt nu dat die stookolie zwaar vervuilde producten bevatte.
,,Dat gebeurt wel vaker”, zegt Rob Buurman van de milieuorganisatie Recycling Netwerk in gesprek met De Morgen. ,,De motoren van die grote schepen kunnen de smerigste brandstof verwerken, en omdat het op internationale wateren is, doet niemand daar moeilijk over. Als je daar rotzooi in kunt verwerken, is dat interessant, omdat het normaal gezien erg duur is om van chemisch afval af te geraken. Het is een erg lucratieve business.”
De brandstof die Oilchart in handen kreeg, is afkomstig van het asfaltmeer op Curaçao. Dat raakte sinds de Tweede Wereldoorlog vervuild door een olieraffinaderij van Shell. Afvalverwerker Asphalt Lake Recovery zuivert het meer, verwerkt het afval tot stookolie en verkoopt het onder meer aan Oilchart. ,,Vervolgens vervoerde Oilchart die olie per tanker naar Europa”, zegt Kint, zaakvoerder van Oilchart.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.