Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De geldvoorraad raakt op en er moet een beslissing genomen worden. ,,We hebben een serieus probleem”, zo waren de stellige woorden van Financiënminister, Kenneth Gijsbertha (MAN) gisteren tijdens de Statenvergadering over de mogelijke plannen een nieuwe munt, de ‘Florin Karibense’ (de Caribische gulden) te introduceren.

cbcs Er zal eerst duidelijkheid moeten zijn over de wensen van Curaçao en Sint Maarten over het al dan niet behouden van de monetaire unie. Hier gaat zich eerdaags een commissie over buigen, zo heeft de minister aangekondigd.
De Statenvergadering was aangevraagd nadat de interim-president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) Leila Matroos-Lasten, bij een lunchlezing van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) hierover gesproken had. Alvin Francisco, medewerker van de CBCS gaf eerst tekst en uitleg. Waar het op neerkomt, is dat de Nederlandse drukkerij van het Curaçaose en Sint Maartense geld ermee stopt. Er moet dus in elk geval een nieuwe drukker gezocht worden. Dan blijkt zowel het papieren geld als de munten, niet makkelijk door een ander bedrijf te vervaardigen zijn. Francisco: ,,Op het papiergeld zit een soort glitter die andere bedrijven niet willen gebruiken. Dan moet er dus toch een keuze gemaakt worden voor een ander ontwerp. Er is op dit moment overigens muntgeld in omloop dat snel verkleurt. Wij hebben ontdekt dat het beter is om verbronsd staal te gebruiken. Maar dit is moeilijk voor de productie en bedrijven staan niet te trappelen om munten van dit materiaal te maken.”
Hij legt uit dat er twee opties zijn. De eerste is om de huidige Antilliaanse gulden te upgraden. Dan hoef je geen nieuw ontwerp te maken, maar zorg je wel voor aanpassingen zoals de benaming van de Bank van de Nederlandse Antillen, zoals dat er nu nog op staat. Ook de plaatsaanduiding kan dan veranderen. Nu staat er Willemstad, Curaçao. Dit kan via een Landsbesluit geregeld worden. ,,We kunnen ervoor kiezen de oude biljetten en munten te behouden. Dan blijf je kleine hoeveelheden drukken wat duur is. Goedkoper zou het zijn een grote hoeveelheid te drukken en het oude geld uit de roulatie te halen”, zo wordt nog geopperd. De tweede optie is om de Florin Karibense te introduceren. ,,Dan laten we een nieuw ontwerp maken en gaan we naar een nieuwe drukker. We kunnen dan gelijk zorgen dat de briefjes en munten niet makkelijk te vervalsen zijn. We kunnen grotere hoeveelheden bestellen omdat de oude munten en biljetten eruit gaan.”
De minister van Financiën voegt eraan toe: ,,Bovendien zal ons geld dan weer geaccepteerd worden in het buitenland. Op dit moment accepteren zelfs de banken in Nederland ons geld niet meer. Tegelijkertijd is het een lang proces om een nieuwe munt te introduceren en de hele gemeenschap is daarbij betrokken. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van geldautomaten, parkeermeters en ATM’s.
Van ontwerp tot drukken neemt gewoonlijk een periode van 18 tot 24 maanden in beslag. Op basis van de huidige voorraad moet hier nu mee begonnen worden, zodat we over drie jaar een nieuwe munt kunnen hebben.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.