Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het onderzoek naar de economische impact en duurzame ontwikkeling van Pietermaai is overhandigd aan minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina en heeft al geleid tot een vervolgafspraak met andere ministeries.

pietermaai3Dat laat de voorzitter van de Stichting Belanghebbenden Pietermaai Penstraat e.o. en tevens opdrachtgever van het onderzoek aan deze krant weten. De stichting hoopt naar aanleiding van deze gesprekken tot duidelijke afspraken te komen met de overheid om de komende jaren concreet aan de slag te kunnen en de wijk verder te ontwikkelen. ,,Liefst zelfs nog vanaf dit jaar, al is dat jaar al bijna om”, aldus de voorzitter.
De stichting zou graag in samenspraak met de regering een ‘quick-winplan’ maken. Bij dit plan zouden de aanbevelingen uit het rapport ‘The rise of the Pietermaai-district and the road towards a sustainable urban economic development of the historic city center’ van econoom Roland van den Bergh ter harte genomen kunnen worden. Die concludeerde dat - wanneer de overheid samenwerkt met ondernemers en een aantal infrastructurele problemen in Pietermaai aanpakt - de komende vier jaar 150 miljoen aan extra private investeringen aangewakkerd kunnen worden.
In de aanbevelingen om tot dat resultaat te komen, stelt Van den Bergh dat men voor een maximale economische impact - op de middellange termijn - niet alleen zou moeten focussen op restauratie van monumenten. Dit levert volgens hem enkel een eenmalige economische impuls. ,,Concentreer je ook op het aantrekken van economische activiteit naar Pietermaai; terugkerende economische impulsen.” Zoals horeca, activiteiten met betrekking tot de toeristenindustrie, entertainmentindustrie en winkels.
Bovendien raadt de econoom aan om Pietermaai nog meer te ontwikkelen tot een evenementencentrum, met als doel de wijk voor zowel toeristen als de eigen bewoners aantrekkelijker te maken. ,,Meer aanbod van bijvoorbeeld horeca versterkt het merk Pietermaai als toeristische bestemming om ’s avonds heen te gaan. Dit kan hand in hand gaan met het restaureren van andere, nog steeds vervallen gebouwen.”
Daarnaast zou Pietermaai nog levendiger kunnen worden, wanneer er meer permanente bewoners zouden zijn. Om de terugkeer van bewoners naar Pietermaai te ondersteunen, zouden er gemeenschapsdiensten gevestigd moeten worden. Zoals instellingen voor onderwijs, gezondheidszorg, sport en recreatie. ,,Verder moet een bestemmingsplan worden opgesteld om de overlast voor elk van de activiteiten te beperken”, aldus een belangrijke kanttekening na de recente discussie over geluidsoverlast.
Tot slot zou er op de middellange termijn een institutionele setting gecreëerd moeten worden om ‘de klus te klaren’. ,,Ministeries van de overheid van Curaçao, vertegenwoordigers van de zakelijke en vaste bewoners van Pietermaai zullen moeten samenwerken om zaken voor elkaar te krijgen op basis van een gedeelde visie en een gemeenschappelijk doel voor ogen.” De overheid zou moeten beginnen met het aanstellen van een city manager die de werkzaamheden voor alle vier de Unesco Werelderfgoed-wijken coördineert. Het gaat om de wijken Punda, Scharloo, Otrobanda en Pietermaai. Ook een coördinatiebureau zou die taak op zich kunnen nemen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.