‘Hoog tijd voor nationaal vaccinatieprogramma HPV’
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Preventieve screening is niet om te bewijzen dat je kanker hebt, maar om te bewijzen dat je het niét hebt. Met die woorden opende oncoloog Bob Pinedo afgelopen zaterdag ‘trots en emotioneel’ de conferentie ‘Kombersá Salu’ ter ere van het tienjarig bestaan van Fundashon Prevenshon.

prevenshon2Sinds de oprichting van de stichting tien jaar geleden zijn 50.000 borsten en 10.000 baarmoederhalzen preventief gecontroleerd. Wanneer het zo ver is, krijgen vrouwen thuis een uitnodiging thuis in de brievenbus. ,,Eerst werd die nog weggegooid, maar nu wordt er waarde aan gehecht”, aldus Pinedo. ,,Dankzij het preventieve onderzoek behouden vrouwen steeds vaker hun borsten en ontdekken we het HPV-virus en kunnen we dit behandelen voor het zich tot kanker ontwikkelt. We redden levens.”
Vier sprekers - Desiree Hooi, Daron Ferris, Gerold Rach en Olufunmilayo (Funmi) Olopade - beklommen zaterdag het podium om voor een tot de nok gevulde zaal in het World Trade Center het belang te benadrukken van preventieve screening. De eerste drie sprekers richtten zich op het humaan papillomavirus (HPV) en benadrukten allemaal het belang van een nationaal vaccinatieprogramma. Screening is een secundaire preventiemiddel, vaccinatie is primair. ,,At least get started”, zei Farris tijdens zijn toespraak.
Hooi presenteerde het resultaat van haar onderzoek dat ze op Curaçao heeft verricht. Uit dit onderzoek is onder andere gebleken dat van de 150 soorten HPV op Curaçao voornamelijk de types 31, 45, 51, 52 en 58 aanwezig zijn. De types 16 en 18 zijn de soorten die het meest tot kanker leiden. Voor haar studie heeft de Curaçaose arts ook onderzoek verricht onder sekswerkers op Curaçao en heeft hiervoor een bezoek gebracht aan bordeel Campo Alegre. Opmerkelijk is dat bij 25 procent van de sekswerkers HPV is aangetroffen. Bij niet-sekswerkers is dit aantal 29,4 procent. ,,De vrouwen bij Campo Alegre zijn goed geïnformeerd en zijn zich bewust van de verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen en weten precies hoe ze zich hiertegen moeten beschermen.”
In Nederland is uit onderzoek gebleken dat de aanwezigheid van HPV onder Curaçaoënaars aldaar hoger is dan onder Europese Nederlanders. ,,Curaçaoënaars doen minder actief mee aan preventieprogramma’s”, aldus Hooi. De arts hoopt dat het aantal HPV-besmettingen op Curaçao en onder Curaçaoënaars in de komende jaren sterk afneemt. Niet alleen door actieve deelname aan preventieprogramma’s, maar ook door de implementatie van een vaccinatieprogramma op Curaçao.
Ook Daron Ferris - professor gynaecologie en verloskunde, pediatrische geneeskunde en oncologie - stond tijdens zijn toespraak ‘Why HPV screening and vaccination is important in Curaçao’ uitvoerig stil bij het belang van de implementatie van het vaccinatieprogramma. ,,Wie zou nu geen vaccin willen dat kanker voorkomt?” zo vroeg hij zich af. ,,HPV is de meest voorkomende seksueel overdraagbare infectie. Iedereen in deze zaal krijgt op een bepaald moment in zijn of haar leven het HPV-virus. Daar kan iets aan gedaan worden. Waarom zou je dat niet willen?”
Er is een aantal risicofactoren verbonden aan het besmet raken met het HPV-virus. Zo zijn personen die vroeg beginnen aan seks of verschillende seksuele partners hebben vatbaarder voor het virus. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals overmatig alcohol- en tabaksgebruik, maar ook het slikken van de pil.
Het vaccin kan vanaf de leeftijd van negen jaar worden toegediend bij zowel meisjes als jongens en is in de meeste landen goedgekeurd tot de leeftijd van 26. Bijwerkingen zijn er volgens Ferris net als bij andere vaccins, namelijk roodheid, pijn en in bepaalde gevallen koorts.
De Curaçaose KNO-arts en hoofd/hals-chirurg Gerold Rach legde tijdens zijn toespraak uit dat het HPV-virus ook kan uitmonden in wratten en kankers aan mond, keel en tong. Mondkanker komt het meeste voor bij mannen boven de 50, voornamelijk rond de 65-jarige leeftijd, en treft vaker mannen dan vrouwen (3 op 1).
Olufunmilayo ‘Funmi’ Olopade betrad zaterdagavond als laatste spreker het podium. De van afkomst Nigeriaanse oncoloog, gespecialiseerd in borstkanker, benadrukte tijdens haar toespraak eveneens het belang van preventieve screening. ,,Hoewel genetisch bepaald, hoeft kanker niet per se je lot te zijn”, aldus Olopade.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.