Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een Papiamentstalige ochtendkrant maakte vorige week melding van het feit dat Hotel Otrobanda in zwaar weer zou verkeren. Er werd zelfs gesteld dat het beroemde hotel door middel van een veiling verkocht gaat worden.

Geen crisis in de hotelwereldTegenover het Antilliaans Dagblad toont Miles Mercera van The Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) zich verrast door het slechte nieuws, maar hij waakt voor negativisme. ,,Het gaat gewoon goed met de hotelsector op Curaçao.”
,,Ik heb het ook gelezen”, knikt de chief executive officer, ofwel voorzitter van de associatie, Miles Mercera. ,,Net als jullie ben ik verbaasd, want ik heb er vanuit het hotelmanagement niets over gehoord. Als dit verhaal waar is, zou het mij bevreemden, want ook Hotel Otrobanda is lid van Chata en wij hebben met al onze leden een goed contact. We zijn bijzonder goed op de hoogte van wat er speelt in de hospitality-sector op Curaçao, dus zolang ik dit nieuws niet officieel bevestigd heb gekregen, wil ik er verder ook niet over speculeren. Dat laat ik maar aan anderen over.” Chata maakt zich als dienstverlenend orgaan sterk voor het toeristische product dat Curaçao heet. Het leeuwendeel van de bedrijven in de Curaçaose toeristische industrie heeft zich dan ook aan Chata verbonden.
Volgens Mercera is er beslist geen sprake van paniek in de hotelbranche. ,,Helemaal niet. Ik zou zelfs zeggen integendeel! Het gaat hartstikke goed met de hospitality-sector op het eiland. Ik begrijp uw vraag echter wel, want binnen een vrij korte periode is er allerlei nieuws over hotels die in financiële problemen verkeren. We kunnen ze gewoon noemen: het Plaza Hotel, Holiday Beach Resort & Casino (Veneto in de volksmond, red.), het Howard Johnson Inn Hotel en vorige week natuurlijk Kura Hulanda. Wij zijn daar evenwel niet van geschrokken. Dat zou ook niet goed zijn, want dat zou betekenen dat we zitten te slapen met z’n allen. Het tegendeel is het geval.”
Genoemde hotels kampten al langere tijd met een teruglopende bezetting en dus inkomstenderving, vertelt Mercera. ,,Vandaar dat het voor ons ook geen nieuws was. Weet je wat het is? Je moet als hotel of vakantiepark meegaan met je tijd. Je moet continu moderniseren, innoveren, weten wat er speelt in de markt en daarop inspelen. Erop anticiperen zou natuurlijk nog beter zijn en daar proberen wij als Chata de helpende hand in toe te steken. We promoten Curaçao over de gehele wereld als toeristische bestemming, maar informeren onze leden ook over allerlei vernieuwingen die opgeld doen in deze sector. De vier hotels waarover we spreken zijn op zeker moment gestopt met investeren en vroeg of laat keert dat zich tegen je.” De ‘probleemhotels’ wisten geen investeerders aan zich te binden, om uiteenlopende redenen waarschijnlijk. ,,Men vond het blijkbaar niet interessant genoeg”, aldus Mercera. ,,Want er zijn heus partijen die best willen investeren in een toeristisch product op Curaçao.”
Het gegeven dat binnen korte tijd vier hotels hun deuren moeten sluiten, dan wel een koper moeten zien te vinden, is bepaald niet representatief voor de gehele toeristische sector, bezweert Mercera. ,,We zien juist groei van de sector. Het aantal toeristen dat Curaçao jaarlijks bezoekt, neemt nog steeds toe. Grofweg gesteld kun je zeggen dat we 7.500 kamers hebben op Curaçao, waarvan 4.000 in de hotelindustrie. De vier hotels die in problemen verkeren, komen samen niet eens op 500 kamers. Daarbij komt dat er ook nieuwe initiatieven zijn. Er komen hotels bij, vakantieparken breiden uit, mensen beginnen een kleinschalige bed & breakfast op eigen grond, er zijn mensen die appartementjes of kamers verhuren, van alles.” Dat de hotelsector last heeft van ‘mensen met appartementjes in de tuin’ bestrijdt Mercera. ,,Als Chata verwelkomen we elk initiatief van wie dan ook om toeristen naar Curaçao te lokken. Dat is goed voor het hele eiland. Ik vind echter wél dat iedereen zich aan de spelregels moet houden. Als je een kamertje of appartementje verhuurt, moet je ook gewoon omzetbelasting in rekening brengen en afdragen, want dat doen de grote hotels ook. En zo zijn er meer regels waaraan je behoort te voldoen in dit vak. We zien echter dat steeds meer kleine toeristische ondernemers dat ook keurig doen. Een groot aantal heeft zich zelfs al bij Chata aangesloten. Die vorm van solidariteit juich ik toe, want dat is wat we willen: samen sterk staan voor het toerisme op Curaçao, in al zijn gedaanten.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.