MFK vraagt naar financiële situatie Kompania di Tou Kòrsou
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Sinds de beslaglegging van ConocoPhillips (CP) op de activa van PdVSA - ook op Curaçao, Aruba en Bonaire - is er weinig beweging in de Curaçaose haven.

ktkDat heeft voor ernstige gevolgen gezorgd bij bedrijven die op de een of andere manier verbonden zijn aan de raffinaderij. Voor de toekomst van Kompania di Tou Kòrsou (KTK) is nu alle hoop gevestigd op het perspectief van een early step in bij de Isla-raffinaderij.
Dat stelt KTK-directeur Suldric Rojer in gesprek met deze krant. Rojer reageert hiermee op vragen die MFK-Statenlid Gerrit Schotte aan minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling heeft gesteld over de financiële situatie van KTK en mogelijk banenverlies bij het bedrijf. Schotte stelt in zijn brief aan de Economieminister dat hij verschillende signalen uit de gemeenschap heeft opgevangen dat KTK zich op korte termijn in financiële problemen kan bevinden, hetgeen banenverlies tot gevolg zal hebben.
Over de financiële staat van KTK wil Rojer zich tegenover deze krant ‘in afwachting van gesprekken met de minister en de vakbond’ nog niet uitlaten. Wel geeft hij aan dat het bedrijf zich momenteel in een ‘hou vol-situatie’ bevindt. ,,Dat is zeker niet prettig, maar we hebben wel het perspectief van de early step in, waar Refineria di Kòrsou aan werkt. Dit perspectief is niet alleen voor KTK, maar voor heel Curaçao noodzakelijk. Alles draait nu om deze oplossing die door RdK wordt geboden.” Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar van de raffinaderij, liet afgelopen week weten dat er 15 gegadigden zijn voor de early step in bij de raffinaderij en dat begin september duidelijk moet zijn wie de meest geschikte kandidaat is. Volgens planning zou dan begin oktober met deze partner een MoU kunnen worden getekend, aldus RdK.
De early step in zou volgens Rojer een groot deel van de druk die momenteel op het bedrijf rust, verlichten. Tegelijkertijd beseft hij dat met het vinden van een partner, de huidige situatie niet per direct wordt verholpen. ,,Ook de early step in is een proces, en processen nemen nou eenmaal tijd. Dat moeten we niet vergeten. Ik wil tegelijkertijd voorzichtig zijn, want het laatste wat je op dit moment wil, is onrust en paniek zaaien terwijl door de regering en andere betrokken partijen alles op alles wordt gezet om de raffinaderij open te houden. We moeten RdK nu de ruimte geven.”
In zijn brief aan de minister vraagt Schotte naar de liquiditeitspositie van KTK en naar de geauditeerde jaarrekeningen vanaf 2013 tot en met 2017. ,,Kunnen financiële problemen bij KTK gevolgen hebben voor de Curaçaose economie en de inkomsten van deviezen?” zo luidt een andere vraag van het Statenlid. Ook vraagt Schotte of het klopt dat de contracten die eind 2018 verlopen, in het nieuwe jaar niet zullen worden verlengd. En of er in het personeel wordt gesneden. In een reactie hierop laat Rojer weten dat de vakbond enkele weken geleden met de werknemers van KTK heeft gesproken en dat toen - in overeenstemming met de directie - is afgesproken dat er voorlopig geen ontslagen zullen vallen. ,,Dat heeft ook de werknemers, in afwachting van de hopelijke oplossing van RdK, de nodige geruststelling geboden”, aldus de KTK-directeur.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.