Recreatie op vissersstrand zet zeeschildpadden onder druk
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Playa Grandi, het vissersstrandje op Westpunt dat tegenwoordig vooral bekend is onder de naam Playa Piskadó, wordt steeds populairder onder toeristen en recreanten. Aan dat succes zit voor de populatie schildpadden die er leeft echter een keerzijde. Dat zegt directeur van de Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC), Sabine Berendse.

playapiskadoWie in het weekend een bezoek brengt aan het strand, valt het onmiddellijk op dat het er drukker is dan pakweg een jaar geleden. De Curaçao Tourist Board (CTB) bevestigt dat. ,,We zien op social media inderdaad dat Playa Piskadó vooral de laatste tijd populairder is geworden onder toeristen en denken dat dit komt door de grote schildpadden die daar te zien zijn. Ons Digital Department kan deze trend online volgen doordat sommige toeristen bij het posten van hun foto’s gebruikmaken van #Curacao. Ook op TripAdvisor sharen toeristen die al geweest zijn hun ervaring. Dit alles zorgt ervoor dat het strand steeds populairder wordt”, legt woordvoerder van het toerismebureau, Sonairie Kleinmoedig, uit.
De groei in het aantal bezoekers heeft volgens STCC-directeur Berendse duidelijk twee kanten. ,,Aan de ene kant is het natuurlijk ontzettend fijn dat veel mensen zich bewust worden van de zeeschildpadden. Er leeft een grote populatie van 44 schildpadden in dat gebied en mensen gaan er vooral naartoe om de dieren te zien in hun natuurlijke habitat. We weten uit ervaring dat mensen zich vaak pas ergens voor willen inzetten als zij zien hoe waardevol en mooi iets is. Een ervaring met zeeschildpadden kan daaraan bijdragen”, vertelt Berendse.
Tegelijkertijd vormt al die aandacht voor de dieren ook een bedreiging. ,,Het grote nadeel is natuurlijk dat niet iedereen die daar in het water ligt, zich even netjes gedraagt. Ze zwemmen achter de schildpadden aan, proberen ze aan te raken, gaan er boven zwemmen of proberen ze vast te pakken. Dat zorgt voor druk op de zeeschildpadden. Mensen beseffen niet altijd dat het wilde dieren zijn, die je gewoon met rust moet laten. Bovendien kun je allerlei ziektes overbrengen en wennen de dieren aan mensen, waardoor ze makkelijker ten prooi kunnen vallen aan stropers”, noemt de directeur van Sea Turtle Conservation enkele voorbeelden.
De toenemende drukte heeft als resultaat dat STCC vaker naar Playa Grandi moet om de schildpadden te helpen. ,,Bijvoorbeeld omdat ze vastzitten in lijnen en haken”, vertelt Berendse. Want behalve de toename in het aantal recreanten op het strand en in de zee, komen ook steeds meer amateurvissers naar de locatie toe om hun hengel uit te gooien. ,,Die mensen hebben geen slechte zin, ze willen gewoon vis vangen. Maar die schildpadden zijn zo gewend om er visresten te krijgen van de vissers die aan de kant hun vangst fileren en verkopen, dat ze meteen op aas af komen als dat in het water wordt gegooid.”
Om de schildpadden te beschermen, heeft STCC in het verleden al waarschuwings- en informatieborden geplaatst op het vissersstrand. Maar ondertussen werkt de organisatie aan een veel groter plan. ,,We willen een ‘visitor center’ oprichten in de buurt van Playa Piskadó. Met als doel om mensen te informeren en zo te voorkomen dat ze zich verkeerd gedragen door hun onwetendheid. Mensen zijn vaak enthousiast, ze bedoelen het niet kwaad, maar realiseren zich simpelweg niet dat hun gedrag op de lange termijn negatieve invloeden kan hebben op de schildpadden”, aldus Berendse.
De STCC-directeur probeert het plan tot uitwerking te brengen via haar deelname aan het ondernemerstraject ‘Present your start-up’. In de voorrondes in New York heeft Berendse al gewonnen, waardoor ze sowieso een plekje heeft in de overall finale, die in november dit jaar wordt gehouden in Nederland. Op 29 augustus staat ze in de Caribische finale op Curaçao. ,,Op die manier hoop ik aan investeerders te komen om het project daadwerkelijk te kunnen realiseren en zo een nog veiligere leefomgeving te creëren voor de schildpadden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.