Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Het bestuur van Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) heeft na een voorbereiding van bijna achttien maanden besloten te investeren in de aankoop van vliegtuigen ten behoeve van de luchtvaartmaatschappij EZ Air.
Met de lening, die via de door PCN opgerichte Participatiemaatschappij Caribisch Nederland (PMCN) wordt verstrekt aan het op Bonaire gevestigde Medicair nv, worden twee Beechcraft 1900D vliegtuigen aangekocht. Die zullen regionale vluchten gaan verzorgen. Daarnaast wordt ook het benodigde kapitaal verstrekt voor de opstart van de operatie van EZ Air. Uit betrouwbare bron heeft het Antilliaans Dagblad vernomen dat het gaat om een investeringsbedrag van rond de 5 miljoen dollar.
De aangekochte toestellen werden tot voor kort ingezet onder de vlag van Air Canada Express. De vliegtuigen, met elk 19 stoelen, zullen onder de merknaam EZ Air worden ingezet voor vluchten tussen de ABC-eilanden, voor vluchten tussen Bonaire en Sint Eustatius en voor (medische) vluchten naar Colombia.
Voor PCN waren er diverse overwegingen die het fonds deden besluiten in EZ Air te investeren. ,,Ten eerste moet worden gezegd dat het gaat om een solide businesscase”, zegt PCN-voorzitter Harald Linkels. ,,Wij hebben de afgelopen maanden intensief samengewerkt met het team van EZ Air en samen gekeken naar het type toestel, de routes die kunnen worden aangevlogen en het commerciële plan. Vanaf het eerste moment vielen ons in positieve zin de degelijkheid en de mate van detail in het businessplan op.”
Hij zegt dat het fonds lokaal vooral wil investeren in zaken die Bonaire en de bewoners ten goede komen. ,,Hoewel regelmatig wordt gesteld dat luchtvaart een risicovolle industrie is, is het ook een feit dat wij als eiland niet zonder luchtvaart kunnen.” De PCN-voorzitter zegt dat het ‘buitengewoon zuur is’ dat het eiland ‘elke keer de wrange vruchten plukt van de malaise in de luchtvaart op buureiland Curaçao’. ,,Laten we eerlijk zijn, Bonaire is niet de prioriteit van de meeste op Curaçao gevestigde luchtvaartmaatschappijen. Zodra daar weer iets misgaat, zoals in het geval van ALM, DCA, DAE (gestart als Bonairiaanse maatschappij, red.) en nu Insel, heeft dit dramatische gevolgen voor Bonaire. Mensen kunnen niet van het eiland af, doktersbezoeken vallen in het water en zakendoen vanaf Bonaire op bijvoorbeeld Curaçao of Aruba wordt een hachelijke, zo niet onmogelijke zaak”, aldus Linkels.
Hij zegt dat alhoewel Divi Divi Air goed werk verricht voor Bonaire, de kleine maatschappij niet voldoende capaciteit biedt en daarnaast met de toestellen die zij inzet, niet veel verder kan vliegen dan de drie ABC-eilanden.