Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,We zijn deze domme en zorgeloze praktijken beu.” Die felle woorden neemt Curaçao Nature Conservation (Cunaco) in de mond in kritiek op het voeren van vissen en schildpadden door charters op Klein Curaçao.
,,Ecotoerisme moet ervoor zorgen dat mensen de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur voelen en zien. Wij van Curaçao Nature Conservation veroordelen touroperators die zich milieuonverantwoordelijk gedragen”, aldus de natuurinstantie. Op de video waarbij deze tekst staat, is Mermaid Boattrips te zien, maar eerder al zou Cunaco andere maatschappijen aan de schandpaal hebben genageld op haar Facebookpagina.
Directeur van Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC) Sabine Berendse zegt op de hoogte te zijn van het fenomeen. ,,Het is ons bekend dat verschillende touroperators vissen en dieren voeren en wij zijn daar uiteraard geen voorstander van. We proberen ze daar privé op aan te spreken en ze aan te sporen tot ander gedrag door informatie te geven. Public shaming is niet onze strategie”, zegt zij in een gevraagde reactie.
,,Aan de ene kant is het fijn dat zo veel mogelijk mensen schildpadden kunnen zien, want dan zijn ze eerder bereid conservering te steunen. Maar het nadeel is dat te veel interactie - en dan met name mensen die ze willen aanraken en voeren - negatieve gevolgen hebben. En omdat mensen dit vaak niet begrijpen, doen ze dus dingen waarmee ze de dieren uiteindelijk kunnen schaden. Niet bewust en expres, maar dat is wel het gevolg.”
Als expert op het gebied van schildpadden stelt Berendse dat de dieren door het geven van verkeerde voeding afwijkende bloedwaardes kunnen krijgen en bovendien aan mensen wennen. ,,Doordat ze mensen gaan associëren met voedsel bestaat ook het gevaar dat het gemakkelijke slachtoffers worden voor stropers”, aldus de STCC-directeur.
Berendse maakt overigens de positieve kanttekening dat charters als Mermaid Boattrips en Miss Ann haar instelling voor bescherming van schildpadden ook steunen door af en toe medewerkers mee te nemen naar het onbewoonde eiland. ,,Zonder hen hadden wij nooit de windward-kant van Klein, het belangrijkste neststrand voor Curaçao, schoon kunnen krijgen zodat de schildpadden daar weer kunnen nesten.” Het is dus niet zo dat ze zich niet bewust zijn van het belang van goede bescherming van de dieren.
De STCC-directeur oppert dat alle touroperators zich idealiter laten informeren over de ‘best practices’ en daar ook naar gaan handelen. ,,Om de negatieve impact op de natuurlijke omgeving te minimaliseren.” Wildlife-manager Michelle Da Costa Gomez zegt in dat verband dat het goed zou zijn om in zijn algemeenheid te analyseren wat er allemaal gebeurt op Klein Curaçao; van het voeren van de vissen en schildpadden tot het openbaar toiletgebruik (oftewel: wildpoepen en -plassen). ,,Het eiland heeft een natuurbeheerorganisatie nodig met duidelijke regels en voorschriften voor alle gebruikers en een beleid om verschillende gebieden te beschermen.”
Volgens de wildlife-manager zijn er nu geen voorschriften, is er geen controle op wat mensen daar doen. Niet voor de touroperators en niet voor de individuele boten die er komen. ,,Dat is de kwestie en dat is wat de discussie zou moeten zijn. We hebben beheer, regels en voorschriften nodig. En controle. Voor iedereen.” Hiervoor zouden natuurorganisaties al om tafel zitten met de touroperators en op de goede weg zijn, zo stelt Da Costa Gomez.
Tevens stelt zij dat het niet per definitie slecht is om wilde dieren te voeren. ,,Ik ben het niet eens met het voeren van schildpadden op deze manier. En inderdaad sommige andere wilde dieren zouden niet gevoerd mogen worden. Maar vogels kunnen wel gevoerd worden, vooral op eilanden zoals Curaçao, waar zo veel natuur vernietigd wordt. Tuinen kunnen een goede plek zijn om extra voedzaam voedsel te plaatsen voor zaad- en fruitetende vogels. Omdat hun natuurgebieden er niet meer zijn.”