Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Oranjestad - Ook op Aruba heeft ConocoPhillips (derden)beslag gelegd in verband met een miljardenclaim op PdVSA, zoals deze krant begin vorige week al berichtte. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) verklaarde in het weekend echter nog dat Aruba aan het beslag was ‘ontsnapt’.
Dit blijkt echter niet het geval. Het Antilliaans Dagblad heeft de stukken waaruit blijkt dat evenals op Curaçao en Bonaire (waarover de redactie publiceerde op basis van de documenten) en vermoedelijk Sint Eustatius, tevens op Aruba sprake is van beslagleggingen.
Het gerecht in Oranjestad stond het beslag zelfs een dag eerder toe, op donderdag 3 mei, dan in Willemstad en Kralendijk, waar de beslagrechters op vrijdag 4 mei hun handtekeningen zetten onder het verlof tot beslaglegging.
Op Aruba betreft het conservatoir beslag op al hetgeen Citgo Aruba Refining nv (Citgo is een volledige dochteronderneming van PdVSA) aan PdVSA verschuldigd is of zal worden, alsmede alle roerende zaken, althans aandelen in roerende zaken, die onder Citgo Aruba berusten en die toebehoren aan PdVSA, waaronder in het bijzonder olie eigendom van PdVSA die in opslag wordt gehouden bij Citgo Aruba aan de Lagoweg in San Nicolas.
Het gaat - evenals op de andere eilanden - om een totaal beslagbedrag van bijna 2,6 miljard dollar, zoals deze krant gisteren publiceerde aan de hand van de stukken inzake Bonaire Petroleum Corporation nv (Bopec) op Bonaire. Eerder berichtte het Antilliaans Dagblad aan de hand van de documenten gedetailleerd over de (derden)beslagen op Curaçao: bij overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), lading olie op diverse schepen, gelden en vorderingen bij Girobank International en Blue Bank International, en alle gelden die PdVSA heeft of verkrijgt van Refineria Isla Curaçao in Emmastad.
Ook in het geval van Aruba is beslag gelegd op de lading olie van een drietal schepen: Cape Taura, Atlantic Lily en Nave Ariadne. Wat ten aanzien van Aruba verder opvalt, is de vermelding van twee vermoedelijk PdVSA-vennootschappen, want zo is er tevens beslag op alle aandelen van PdVSA in Petroleum Marketing International (Petromar) AVV - een Arubaanse Vrijgestelde Vennootschap - gevestigd in de Miramar Building aan de L.G. Smith Boulvard in Oranjestad, en alle aandelen die PdVSA houdt in PDV Mantenimiento nv te Seroe Colorado/Baby Beach in San Nicolas.
Op Aruba heeft ConocoPhillips de advocaten Jeannot de Cuba en Dirk Ormel van het kantoor De Cuba Wever Attorneys at Law ingeschakeld. Op Curaçao is dat het kantoor BZSE en op Bonaire Soliana Bonapart & Aardenburg. Allen treden op naast Freshfields Bruckhaus Deringer in Amsterdam.
Twee entiteiten van ConocoPhillips zijn betrokken bij de claims op PdVSA: ConocoPhillips Petrozuata bv (CPZ), een Nederlandse vennootschap statutair gevestigd in Den Haag; en Phillips Petroleum Company Venezuela Limited, statutair gevestigd in Bermuda en kantoorhoudend in Houston, Texas in de Verenigde Staten.
Intussen is bekend geworden dat Citgo Aruba Refining de (derden)beslaglegging aanvecht. Nieuwswebsite NoticiaCla meldt dat het verzet is gericht tegen het beslag op twee scheepsladingen en citeert premier Wever-Croes: ,,Refineria di Aruba (overheids-nv, red.) heeft mij maandagavond geïnformeerd dat beslag is gelegd op twee ladingen van Citgo, van ruwe olie afkomstig van PdVSA. Citgo stelt dat deze olie van Citgo is en in de rechtszaal willen ze aantonen dat het niet van PdVSA is maar van Citgo. Volgens Citgo kopen ze de ruwe olie met behulp van een systeem, waarbij de olie niet meer van PdVSA is zodra het aan boord van een schip is. Wat de uitkomst ook zal zijn, het zal geen effect hebben op Aruba.”