Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het counterfeit en merkprotectiebedrijf Disosa heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM) tegen het bedrijf Na Ji nv aan de Rooseveltweg.

nepprodducten Bij deze winkel werd in januari door het controleteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) een fabriekje ontdekt waar nep-handzeepjes verpakt werden in verpakkingen van Procter & Gamble, Colgate en Palmolive. Ook werd goedkoop waspoeder in dure verpakkingen gedaan en werden condooms van Chinese makelij in dure Durex-doosjes verpakt.
De aangifte namens de merkhouders is gebaseerd op laboratoriumrapporten waaruit blijkt dat het daadwerkelijk om nepartikelen gaat. Disosa laakt de modus operandi van MEO en stelt dat MEO niet alleen ervoor gezorgd heeft dat het haast onmogelijk is geweest aangifte te doen; ook blijkt dat het disciplinaire onderzoeksteam, met daarin leden van onder andere de douane en van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), niet nader onderzoek heeft verricht en daardoor niet alle illegale producten heeft verwijderd. De winkel was vlak na de inval van MEO gewoon weer open, terwijl er strafbare feiten zijn gepleegd. De bevolking wordt niet in campagnes gewaarschuwd voor de gevaren die deze praktijken voor de gezondheid met zich meebrengen, aldus Disosa.
Disosa-directeur Louis Comvalius legt nader uit: ,,Op een MEO-filmpje van de inval bij Na Ji nv sporen de opsporingsambtenaren de eigenaar aan voor te doen hoe in het fabriekje de nepproducten worden verpakt. Daarmee wordt deze eigenaar aangezet om handelingen te verrichten die tot zijn eigen veroordeling zouden kunnen leiden. Hierdoor is aangifte hiertegen al niet meer mogelijk. Later is er een filmpje verspreid waarin getoond wordt hoe MEO de in beslag genomen producten vernietigt. Maar noch MEO, noch de douane - die bevoegd is om importpapieren op te vragen - heeft nader onderzoek gedaan naar meer nepproducten of voorraden, want enkele dagen later hebben wij op dumpplaats Shut nog zeker 40.000 verpakkingen van de zeepjes teruggevonden. Ook is er een distributienetwerk, want op verschillende adressen - meestal de kleinere toko’s - zijn dezelfde producten nog teruggevonden. Op Facebook worden de condooms bovendien te koop aangeboden. Dit leidt tot de conclusie dat niet alles in beslag is genomen en dat het multidisciplinaire team in elk geval geen vervolgonderzoek heeft gedaan.”
Het feit dat in de winkel een eigen fabriekje huist, is een strafbaar feit, zo stelt Comvalius. ,,Daar hebben zij geen vergunning voor. Het bevreemdt mij dat de winkel enkele uren later weer open was en niet voor nader onderzoek verplicht werd gesloten. Het verbaast mij dat er geen aangifte is gedaan en ook geen boete is opgelegd. Tot slot vind ik het zeer kwalijk dat er geen voorlichting wordt gegeven aan de bevolking. De zeepproducten (handzeep, maar ook de waszeep) zijn van slechte kwaliteit en kunnen huiduitslag veroorzaken, zeker als het bijvoorbeeld gaat om baby’s. En erger nog, de condooms zijn op de goedkoopst mogelijk manier gemaakt en de kans is aanwezig dat zij niet voldoen en niet beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschappen.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.