Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is sinds afgelopen vrijdag een nieuwe behandeling van borstkanker mogelijk. Dat maakt specialist Jeannouel van Leeuwen bekend.
Hij legt uit: ,,Voor niet voelbare maar wel op mammografie zichtbare borstkankers is er sinds een jaar een nieuwe techniek ontwikkeld in Amerika en België. Op Aruba wordt de methode al toegepast door chirurg-oncoloog Deepu Daryanani en nu is de methode ook op Curaçao in gebruik.” Uitgelegd wordt hoe de nieuwe techniek werkt: ,,Tot nu toe werd de traditionele draadgeleide lokalisatie van niet voelbare kanker in de borst gehanteerd. Dat wil zeggen dat de radioloog de draad of harpoennaald in het kleine kankergezwel in de borst plaatst vóór de operatie en de chirurg deze onder narcose verwijderd door deze draad te volgen. De nieuwe techniek is tweeledig. De draad is vervangen door een implanteerbaar magnetisch zaadje van 5 bij 1 millimeter, dat de radioloog in de niet voelbare afwijking plaatst. Deze kan tot 30 dagen voor de operatie geplaatst worden. De chirurg gaat dan met een speciaal detectorstaafje de magneet opsporen en de tumor op deze manier chirurgisch verwijderen. Dit heeft als voordeel dat niet aansluitend haastig geopereerd hoeft te worden.”
Ook is er een oplossing gevonden voor de al langer in gebruik zijnde methode om de zogenaamde poortwachters-lymfeklier uit de oksel op te sporen. Dit gebeurde voorheen met radioactieve kleurstof of methyleen blauw-inspuiting. Nu heeft een firma uit België een injecteerbare ijzeroplossing ontwikkeld die met hetzelfde magneetprincipe werkt een de radioactieve tracer en de blauwe kleurstof kan vervangen. De vloeistof wordt geïmporteerd via agency Mederis uit Aruba.
Van Leeuwen: ,,De trefzekerheid van deze techniek is veel groter voor het vinden van deze poortwachtersklier met minder weefselschade in de oksel. De vloeistof heet Sienna+ en dient enkele uren voor de operatie onder de huid van de borst geïnjecteerd te worden. Aruba heeft al bijna 50 patiënten op deze wijze behandeld. Het detectieapparaat heet Sentimag. En het magnetisch zaadje Magseed.” Afgelopen vrijdag zijn voor het eerst met succes drie patiënten volgens deze methode geholpen in het Sehos door chirurgen Michel Berry en Jeannouel van Leeuwen en radiologe J. Tai.