Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Insel Air wil het arbeidscontract van medewerkers van de MD-toestellen via het Gerecht in Eerste Aanleg ontbinden. Ongeveer elf piloten en twaalf mannen en vrouwen van het cabinepersoneel hebben daarover begin deze maand een vertrouwelijke brief ontvangen.
Dat zegt piloot Diangelo Maduro. Juni Sluis, ook een van de MD-piloten, zegt op 31 januari een brief te hebben ontvangen van de Insel-directie waarin werd uitgelegd dat om economische redenen wordt gestopt met de MD-80-toestellen en dat een ontslagprocedure via het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) zou volgen. ,,Maar een dag later, op 1 februari, kregen we een tweede brief met het bericht dat een en ander was heroverwogen en via de rechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst zal worden verzocht”, zegt Sluis. ,,Daarna hebben we niets meer gehoord.”
Wat het gevolg is van de weg via de rechter voor de piloten en het cabinepersoneel dat op de MD werden ingezet, is nog onduidelijk. ,,Wij denken dat het voor ons geen gevolgen heeft en dat we geen opgebouwde rechten mislopen”, zegt piloot Diangelo Maduro. ,,We weten niet wat de beweegredenen zijn van de directie en wachten het voorstel af. Dan zullen we bepalen of we daarmee akkoord gaan of het ontslag gaan aanvechten.” De piloten zullen nu eerst hun advocaten raadplegen om te bepalen wat hun rechten zijn.
Begin deze maand werd bekend dat Insel geen gebruik meer zal maken van de MD-toestellen vanwege de hoge kosten voor onderhoud en gebruik. De MD-piloten, die een jaar lang vrijwel zonder omzet op de payroll stonden, moeten afvloeien, evenals het andere aan de MD-vliegtuigen verbonden personeel. Insel gaat verder met ongeveer 175 werknemers en drie Fokker-50-toestellen. Met de F50-vliegtuigen zal in hoge frequentie op en neer gevlogen worden tussen Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. De vluchten naar Suriname zijn van twee keer per week teruggebracht naar een keer per week. De wet-lease met Sunrise werd begin deze maand opgezegd en de wekelijkse vlucht naar Paramaribo wordt nu op vrijdag uitgevoerd met een Fokker-70 van de Surinaamse maatschappij Fly Allways.
Voor de 12 MD-piloten betekent het dat zij van het eiland moeten om weer aan de slag te kunnen. In het buitenland moeten zij een aanvullende opleiding van ongeveer 30.000 dollar volgen om op een moderner toestel te kunnen vliegen, legt Maduro uit. ,,Maar de afgelopen drie jaar zijn de meeste piloten al geëmigreerd. Er is nog maar een klein groepje over op het eiland.”