Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA is, na een pauze van zeven maanden, weer begonnen met de import van ruwe olie voor de Isla-raffinaderij. Dat is mogelijk omdat meer toeleveranciers ‘oil swaps’ (een vorm van derivaten) in plaats van dollars accepteren.
Dat schrijft Marianne Paragga gisteren in een artikel voor het gerenommeerde persbureau Reuters. In reactie daarop zegt Roderick van Kwartel, directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), tegen het Antilliaans Dagblad dat de olietoevoer naar Curaçao sinds de laatste week van december inderdaad is toegenomen. Van Kwartel: ,,Dat is al een tijdje aan de gang. De hele maand januari en februari draait de raffinaderij op olie die niet uit Venezuela komt maar uit andere landen wordt geïmporteerd.”
Onder de kop ‘Exclusive - Venezuela resorts to swaps to get oil imports for Curacao refinery’, schetst Reuters-correspondent Paragga, op basis van interne documenten van PdVSA en ‘vessel tracking data’ van het persbureau zelf, hoe het staatsoliebedrijf ondanks een gebrek aan cash toch olie uit het buitenland kan importeren. Bij Bullenbaai zou de raffinaderij de afgelopen weken 1,73 miljoen barrels ruwe olie uit de Verenigde Staten hebben ontvangen van West Texas Intermediate en DSW en nog eens 1,44 miljoen barrels uit Rusland. ,,Bijna hetzelfde volume dat over heel 2017 werd geïmporteerd”, aldus Paragga. Het merendeel van de importen zou komen via tenders die in december werden toegekend aan China Oil en handelsmaatschappij Citizens Resources LLC.
De toenemende activiteiten bij de raffinaderij op Curaçao, die 335.000 barrels per dag kan verwerken, verklaart Reuters uit het feit dat meer toeleveranciers oil swaps accepteren als een oplossing voor het gebrek aan dollars van het staatsoliebedrijf. Oil swaps zijn financiële derivaten of beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van olie.
In Venezuela zelf zakte de olieproductie in elkaar nadat jarenlang te weinig is geïnvesteerd in het bedrijf. Storingen en gebrek aan olie zorgden voor terugkerende brandstoftekorten in het land. ,,Venezuela is door de afnemende output van ruwe olie en minder exportopbrengsten niet in staat de geïmporteerde olie cash te betalen, maar ook niet het voedsel, de medicijnen en hulpstoffen die het land nodig heeft.”
Paragga besluit het artikel met de constatering dat de raffinaderij Isla op Curaçao - ‘een van de belangrijkste faciliteiten voor de productie van dieselolie die wordt geëxporteerd’ - vorig jaar een beperkte productie had door een tekort aan ruwe olie. ,,Dat zorgde voor vertragingen van het vervoer naar Azië, de grootste exportbestemming van PdVSA.”