Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad – Indien de stop tussen Venezuela en Curaçao aanhoudt, zal dit desastreuze economische gevolgen kunnen hebben voor Curaçaose overheidsbedrijven.


havenCuraçao Ports Authority (CPA) heeft al aangegeven dat zij verspreid onder CPA en dochterondernemingen CPO en Kompania di Tou Kòrsou (KTK) op jaarlijkse basis ongeveer 30,2 miljoen gulden mis zou lopen.
Dat blijkt uit een economische impactstudie naar de grenssluiting tussen Venezuela en Curaçao in handen van deze krant. Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling heeft hier dinsdag in de Staten al deels over uitgeweid.
KTK zou in deze het hardst worden getroffen, aangezien dit bedrijf grofweg 25 miljoen gulden - 75 procent van de KTK-inkomsten - van de totale 30,2 miljoen gulden vertegenwoordigt. Het overig bedrag zou worden misgelopen door haven- en liggelden van de raffinaderij en Bullenbaai ter waarde van grofweg 1,7 miljoen gulden. En door liggelden te Waaigat/Scharloo van Venezolaanse barkjes ter waarde van ongeveer 500.000 gulden. Loodsgelden ten behoeve van schepen die de raffinaderij en Bullenbaai aandoen, sommen op tot een bedrag van nabij de 3 miljoen gulden.
Een ander direct gevolg van een aanhoudende stop tussen Venezuela en Curaçao is dat de Isla-raffinaderij stil komt te liggen en dat dit belanghebbende bedrijven zoals Refineria di Kòrsou (RdK), CPA, KTK, Curoil, Cru en Aqualectra aanzienlijk zal beïnvloeden, aldus minister Martina.
Zo neemt Curoil bijvoorbeeld 90 procent van de producten die zij verkoopt af van de raffinaderij, wat de afhankelijkheid van de raffinaderij hoog maakt. Deze afhankelijkheid is te danken aan het feit dat Curoil nu nog onvoldoende opslagruimte heeft. Met een noodscenario in gedachten neemt Curoil aan het einde van het eerste kwartaal van 2018 een Afamax-tanker in gebruik als drijvende opslag. Wat de toelevering van brandstof betreft, voorziet Curoil geen problemen voor het importeren van brandstof, ‘mede dankzij haar uitgebreide netwerken met internationale oliebedrijven’.
,,Indien Venezuela de productie van de raffinaderij stil legt, is een tijdelijke stock-out van brandstof voor de lokale markt onvermijdelijk”, zo waarschuwt Martina. ,,Directe import dient plaats te vinden en toegang tot de raffinaderij voor Curoil en Aqualectra dient toegezegd te worden door overheidsinterventie teneinde brandstoflevering aan de generatoren van Aqualectra te garanderen. Dit dient plaats te vinden om een complete shutdown van het eiland te voorkomen met rampzalige sociaaleconomische gevolgen.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.