Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De regering zit niet in onderhandeling met de vakbonden. Er komt geen tegenvoorstel. We hebben een verantwoordelijkheid naar de gemeenschap toe en doen niet mee aan een spelletje van wie de langste adem heeft.
Dat waren de woorden van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren in een laatste update over de stand van zaken met betrekking tot de actievoerende vakbonden. De eis van de vakbonden om de drie punten - te weten het minimumloon, de WA-verzekering en de ontslagen bij UTS - van tafel te vegen, wordt niet door de regering gehonoreerd.
De minister-president gaf te kennen dat er verschillende vragen zijn met betrekking tot de acties, die het eiland nu al een aantal dagen in zijn greep heeft. ,,We leven mee met de gemeenschap in deze situatie. Binnen een samenleving en bij iedereen die er deel van uitmaakt zou rust en vrede moeten heersen. En alles wat de regering doet, moet in het belang zijn van iedereen.” Rhuggenaath gaf aan het te betreuren dat de situatie bij de actievoerende vakbonden gisterochtend was geëscaleerd en dat de autoriteiten verschillende keren moesten uitrukken. De premier verwees naar verschillende blokkades die op openbare wegen werden opgeworpen, maar ook brandstichtingen, vernieling en vervuiling. De politie moest verschillende aanhoudingen verrichten.
De Curaçaose premier deed een dringend beroep op de bonden rekening te houden met de gevolgen van de acties. ,,Wanneer wegen zomaar worden afgezet, kan dit fatale gevolgen hebben voor iemand. Een ambulance die op tijd had kunnen zijn om het leven van iemand te redden, wordt op deze manier verhinderd.”
De regering heeft gisteren niet om tafel gezeten met de vertegenwoordiger van de actievoerende vakbonden, Errol Cova. De minister-president liet weten de deur altijd open te houden voor dialoog. ,,Daar blijven we voor open staan. We respecteren het proces van de dialoog. In dat kader hebben we nieuwe afspraken gemaakt, die nu zullen worden uitgevoerd.”
De acties van de afgelopen dagen haalt de focus weg van andere belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen waar de regering zich ten behoeve van het eiland voor wil inzetten. Dat liet Rhuggenaath nog weten. Hij noemde als voorbeeld het bezoek van een delegatie van Guangdong Zhenrong Energy (GZE) aan Curaçao. ,,Ik had daar bij moeten zijn, maar was bezig met de acties. Door deze situatie heb ik ze niet kunnen spreken. De acties halen de focus weg van andere ontwikkelingen die juist Curaçao vooruit kunnen helpen. Laten we weer focussen op wat de vakbonden zelf hebben aangegeven: het creëren van banen, het opbouwen van Curaçao en het helpen groeien van onze economie. Dáár moet alle energie in worden gestoken.”